Primăria Timişoara finanţează pregătirea copiilor supradotaţi

Elevi Foto Huneadoara LiberaDupă ani de zile de finanţări cu sume extrem de mari a diverselor cluburi de fotbal, Primăria Timişoara pare să-şi regândească priorităţile, investind în acest an 150.000 de lei pentru finanţarea Centrului Excelenţă Timiş, pentru copii supradotaţi. Chiar dacă reprezintă poate doar o zecime din finanţarea dată pentru fotbal în anii trecuţi, un prim pas spre normalitate.

 

Sprijin pentru performanţe reale

Conform unui proiect de hotărâre publicat zilele trecute, Primăria Timişoara intenţionează să  aloce pentru Centrul Judeţean de Excelenţă Timiş din bugetul local 150.000 lei, din care 100.000 privind cheltuieli salariale a personalului Centrului Judeţean de Excelenţă Timiş şi 50.000 lei pentru bunuri şi servicii. Acest centru s-a înfiinţat din necesitatea de a oferi cadrul legal pentru formarea şi susţinerea performanţei învăţământului din Timiş. Misiunea acestuia este de a promova şi sprijini dezvoltarea elevilor capabili de performanţă, în toate domeniile, respectiv, de a forma un nucleu educaţional orientat către dezvoltarea capacităţilor individuale la nivel maxim.

Printr-un protocol de colaborare, atât Primăria Timişoara, cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş se angajează să sprijine reciproc susţinerea acestui centru.

„Aceste centre sunt extrem de utile, însă nu pot rezista şi funcţiona în condiţii normale fără o finanţare adecvată. Este important şi procesul de selecţie al elevilor, dar şi al profesorilor, pentru că nu toţi sunt în stare să se angajeze într-un asemenea proiect. Poate exista dorinţă, dar poate să nu existe capacitatea necesară. Este nevoie de un efort de trei-patru ori mai mare decât la un curs normal. În plus, nu trebuie să se aştepte rezultate spectaculoase pe termen scurt. După multe ore de lucru, odată cu cristalizarea grupului de elevi şi profesori aceste centre încep să aibă randamentul dorit”, declară Alexandru Stoian, fostul coordonator al Centrului de Excelenţă Timiş.

Şanse mai mari pentru copiii supradotaţi

Potrivit ISJ Timiş la Centrul de Excelenţă 27 de cadre didactice îi vor pregăti pe copii, dar în total în centru vor fi angajate 35 de persoane. Pentru că profesorii vor fi plătiţi cu ora, cu 15 lei pe oră, ISJ Timiş speră că se vor implica în sprijinirea centrului şi diferite ONG-uri sau instituţii.

Încă din 2014 Ministerul Educaţiei a decis înfiinţarea a trei centre de excelenţă, pentru pregătirea tinerilor capabili de performanţe. Centrul va selecta copii şi tineri în vederea constituirii grupelor de performanţă pe discipline, arii curiculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice. Pregătirea se va desfăşura atât în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, cât şi în perioada vacanţelor şcolare. Alte două asemenea centre de excelenţă vor funcţiona în judeţele Prahova şi Vâlcea. Ministrul Educaţiei a decis ca finanţarea să cadă în sarcina consiliilor locale, dar banii pot proveni şi din sponsorizări şi donaţii.

La începutul acestui an, proiectul se împotmolise, pentru că Primăria Timişoara şi ISJ Timiş nu găsiseră modalitatea legală pentru finanţarea centrului. Inspectorul şcolar general, Aura Danielescu, declara atunci că a fost suspendată activitatea și a fost desfăcut contractul managerului acestui centru, Mariea Ștefan, din cauză că Municipalitatea nu a identificat soluții pentru problemele salariale.

Înfiinţarea acestor Centre judeţene de Excelenţă a fost aprobată, în toamna anului trecut, de fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, concomitent acesta dând aprobare de funcţionare altor două centre similare, în Prahova şi Vâlcea.

Print Friendly, PDF & Email