Primăria Timişoara dă aproape 100.000 de euro pentru a scăpa de graffiti

Încă nu e clar de ce asemenea lucrări nu puteau fi făcute de cei care trebuiau să presteze muncă în folosul comunităţii, sub îndrumarea Direcţiei Tehnice

omida-graffitiÎn urmă cu două luni, Primăria Timişoara îşi anunţa intenţia de a da aproape 100.000 de euro pentru un contract de curăţare a clădirilor din oraş mâzgălite cu graffiti. Între timp contractul s-a atribuit, deşi nu este nici acum clar de ce o asemenea lucrare nu putea fi făcută cu persoanele obligate la muncă în folosul comunităţii, sub coordonarea unor experţi de la Direcţia Tehnică.

 

O nouă externalizare de sarcini

342.703 lei – atât va plăti Primăria Timişoara pentru a curăţa, în prima fază cel puţin, clădirile din municipiu mâzgălite cu desene de tip graffiti. Contractul a fost atribuit zilele trecute, în urma unei proceduri la care au participat trei ofertanţi şi, din fericire, nu mai prevede sume pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute, aşa cum prevăd destul de multe contracte atribuite de Municipalitate recente.

Dincolo de această atribuire rapidă, este greu de înţeles de ce Primăria nu a putut realiza lucrarea cu una dintre structurile din subordine sau cu cei sancţionaţi cu ore de muncă în folosul comunităţii, printre care se regăsesc inclusiv grafferi care nu-şi plătesc amenzile, mai ales că susţinea că prestarea de muncă în folosul comunităţii nu va fi doar o formalitate la Timişoara. Acest gen de activitate nu presupune pregătire sau expertiză tehnică, prestatorii putând fi îndrumaţi de personal de specialitate de la Direcţia Tehnică.

„Noi am cerut lămuriri legate de utilizarea muncii în folosul comunităţii, pe care nu le-am primit. Am făcut interpelări pe această temă, tocmai pentru ca munca în folosul comunităţii să nu se transforme în muncă în folosul unor firme, care să fie plătite de către Primărie”, spune consilierul local PDL Simion Moşiu.

Anul trecut, discutarea în Consi­liul Local a unui proiect de hotărâre ce viza domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii vor pres­ta activităţi în folosul comunităţii a dus la controverse legate de scăpările prevederilor care reglementează aces­te activităţi. Astfel, au existat consilieri care s-au întrebat dacă în momentul în care cineva prestează muncă în folosul comunităţii, la curăţenie sau amena­ja­re de spaţii verzi, serviciile prestate sunt trecute separat în factura care vine către Primărie de la societăţile ca­re se ocupă de curăţenie sau amenaja­re de spaţii verzi. “De unde ştim valoa­rea muncii prestate de respectivii? De exemplu, măturarea străzii costă 1,8 lei pe metrul pătrat. Dacă aceste ope­raţiuni se fac de către contravenienţi, în mod normal ar trebui să nu fie fac­turate către Primărie, iar dacă se fac­turează, ar trebui facturate separat”, declarau respectivii consilieri. Cu alte cuvinte, aleşii locali au arătat că, fără o reglementare clară, Primăria s-ar putea trezi în situaţia de a fi obligată să plătească servicii de care are dreptul să beneficieze gratuit, adică serviciile prestate de către cei obligaţi la muncă în folosul comunităţii.

Un fenomen greu de controlat

În ceea ce priveşte fenomenul graffiti la Timişoara, reprezentanţii Poliţiei Locale spun că au inventariat până acum 900 de imobile care au faţadele mâzgălite. Conducerea Poliţiei Locale Timişoara a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că a trecut la notificarea proprietarilor imobilelor murdărite cu graffiti, pentru a curăţa desenele. Tot anul trecut, primarul Nicolae Robu a făcut o analiză a opţiunilor care există în situaţia dată: imobilele pot fi lăsate aşa cum sunt ori pot fi curăţate de către proprietari, de către Primărie sau de către… altcineva, de exemplu o asociaţie civică dornică să-şi ofere serviciile, după cum spunea edilul. Concluzia era atunci să faţadele trebuie să fie curăţate de către proprietari, chiar dacă nu ei le-au mâzgălit. Între timp situaţia se pare că s-a schimbat, Primăria Timişoara preferând să dea bani unei firme pentru curăţarea imobilelor.

Print Friendly, PDF & Email