Primăria Timișoara caută proiectant pentru reabilitarea Cinematografului Freidorf

Cinematograf Freidorf. Foto: Primăria Timişoara

Municipalitatea a scos la licitaţie serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru reabilitarea Cinematografului Freidorf și schimbarea destinației acestuia în centru cultural și educațional. Decizia a fost luată în perspectiva anul 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

 

Prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii, Primăria Timișoara s-a angajat la realizarea unor obiective de infrastructură culturală, printre acestea fiind și reconversia fostelor cinematografe, aflate în patrimoniul orașului, în centre culturale. Unul dintre acestea este Cinematograful Freidorf, care se va transforma în Centrul Cultural și Educațional Freidorf.

Proiectul privind reabilitarea şi schimbare destinației acestuia a fost depus pentru finanțare prin programul POR 2014-2020. Intervențiile propuse prin proiect vizează investiții în reabilitarea și dotarea unei clădiri destinate utilizării publice pentru servicii sociale și activități culturale.

Astfel viitorul Centru Cultural și Educațional Freidorf, situat pe str. Nicolae Andreescu nr. 97, va cuprinde o clădire pe două niveluri supraterane, cu toate echipamentele și dotările necesare, şi va oferi servicii culturale și servicii sociale de tip Centru de zi pentru asistență integrată (informare și consiliere psiho-socială, consiliere familială, consiliere vocațională, terapie ocupațională, educare și socializare, grupuri suport, servicii medicale de bază etc).

Valoarea totală a investiției este de peste 2,3 milioane de lei cu TVA inclus, finanțarea fiind realizată prin GAL Freidorf. Cererea de finanțarea fost depusă la ADR Vest, fiind în etapa de evaluare tehnică. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare este de peste 56.000 de lei, fără TVA, iar ofertele trebuie depuse până în 12 noiembrie 2021, ora 23,59.

Macheta viitorului Centru Cultural şi Educaţional Freidorf

Primăria anunţă că tot din domeniul reconversiei fostelor cinematografe mai fac parte și proiectele Cinematografele Studio, Arta, Timiş, Fratelia, Victoria şi Dacia.

La Cinematograful Studio, care va deveni primul cinema de artă al Timișoarei, lucrările de demolare au fost realizate în proporție de 95%, iar stadiul execuţiei lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 15%.

Cinematograful Arta a fost dat în administrare Teatrului Maghiar de Stat Timişoara.

Cinematograful Timiș este în faza de finalizare a licitației pentru desemnarea constructorului.

În cazul Cinematografului Fratelia a fost semnat contractul pentru servicii de proiectare, dar a fost suspendat, deoarece a fost înregistrată o solicitare de revendicare a imobilului în baza Legii 10/2001. Primăria Timișoara a câștigat procesul în primă instanță, reclamanta a făcut recurs şi a fost stabilit un termen de judecată în luna decembrie 2021.

La Cinematograful Victoria lucrările pe partea de rezistență au fost finalizate, lucrările de instalații au fost realizate în proporție de 90%, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de 95%.

La Cinematograful Dacia  se execută lucrări de reabilitare a imobilului și vor începe lucrările de consolidare a structurii de rezistență la stâlpi, grinzi și planșeu, apoi cele la sistemul de instalații.

 

Print Friendly, PDF & Email