Primăria pe două roţi

Tocmai s-a încheiat “Săptămâna mobilităţii”. Funcţionărimea din Primărie s-a gândit că evenimentul trebuia consemnat mai altfel din partea Municipalităţii. Aşa că, joia trecută, deşi era o după-amiază mohorâtă, cu ploaie măruntă şi rece, o parte din angajaţii Primăriei au renunţat la ţinutele la patru ace şi au înlocuit pentru câteva zeci de minute scaunele din birou cu şaua bicicletei.

Angajaţii de la Mediu, “modelul eco” al Primăriei

Biciclete in fata Primariei Timsoara (2)Bulevardul C.D. Loga numă­rul 1 – locul în care îşi are se­diul instituţia în ale cărei în­că­peri se decide zi de zi destinul urbei, dar şi spaţiul în care vii şi te plângi că nu ai canalizare sau strada asfaltată, că pe trotuarul de la tine din zonă plimbarea cu bicicleta ţi-e întreruptă brusc de trunchiul unui copac.

Dacă tot am adus în dis­cu­ţie subiectul bicicleta, în după-amiaza de 19 septembrie, de de­parte, ceea a atras atenţia tre­că­­torilor care băteau la pas b-dul C.D. Loga era un pâlc de bici­clete galbene, aşezate în rând, la milimetru, de-a lungul tro­tua­rului din faţa Primăriei.

Dan Diaconu langa bicicletaO parte a funcţionărimii Munici­palităţii – femei şi bărbaţi, ti­neri şi mai puţin tineri – a luat cu asalt bi­cicletele din faţa clă­dirii, care aşteptau tăcute. Deşi apelul s-a dat pentru toată lu­mea şi deşi biciclete erau din belşug, nu au răspuns prezent decât vreo 30 de angajaţi ai Di­recţiei de Mediu. Iar din staff-ul Primăriei, doar viceprimarul Adrian Diaconu. 

Şi totul pentru a demonstra că bicicleta este un mijloc de transport ecologic, mai ales că, pe lângă mersul pe jos, a fost sărbătorită “Săptămânii mobili­tăţii”. Renunţând la costumele office, echipaţi în ţinute lejere, cu pantaloni şi jachete sport, an­­gajaţii Primăriei dezbăteau de zor pe care bicicletă să o alea­gă, deşi toate erau la fel.

Angajati ai Primariei pe biciclete (4)Înain­te de a se da startul cursei pen­tru ca­re fuseseră invitaţi, aceş­tia ve­rifică minuţios dacă frâne­le sunt în regulă şi şaua este potrivită pentru înălţimea fiecă­ruia. Din grup se remarcă vice­primarul Dan Diaconu care nu se agită deloc. A sosit la linia de start cu bicicleta personală. În timp ce schimbă câteva cuvinte cu jurnaliştii, câteva doamne pline de bunăvoinţă strigă cu patos la colegele lor care toc­mai ieşiseră la geam să priveas­că gaşca, încercând să le con­vingă să-şi scoată pentru câteva zeci de minute nasul din cal­culator şi să se alăture gru­pului. Însă femeile de dincolo de sticlă nu se lase înduplecate. Şi au şi argument: “Cineva trebuie să mai şi muncească”. Trecând peste această fină ironie, la locul cu pricina apar doi poliţişti locali atrăgându-ne atenţia că trebuie să “decolăm”. Aliniaţi, punem piciorul pe pedale şi dăm startul.

Bicicliştii, în coloană oficială, cu antemergător

Angajata a Primariei si bicicletaPrima impresie a fost ace­ea că eram parte a unei coloa­ne oficiale, ţinând cont că primul mijloc de transport era chiar o maşină a Poliţiei Locale, cu gi­rofarul pornit şi din care ră­suna din când în când replica “Sta­ţio­naţi şi faceţi loc bici­cliş­tilor”.

Pe traseul b-dul C.D. Lo­ga, Splaiul Nicolae Titulescu, stra­da Jiul, b-dul Republicii, sensul giratoriu de la Piaţa Regina Ma­ria, b-dul Regele Ferdinand şi înapoi la Primărie, pe b-dul C.D. Loga, o bandă de mers era nu­mai a noastră. Lumea se uita cu­­rioasă că un cârd de biciclişti cu un antemergător al Poliţiei Lo­cale le trece prin faţă. Se fă­ceau fotografii cu telefoanele mobile, iar unii dintre partici­panţi întrebau retoric dacă şi când se văd la televizor. Traseul s-a în­cheiat şi aşa am consemnat şi anul acesta, alături de anga­jaţii Primăriei de data aceasta, săr­bătoarea mijloacelor de trans­port ecologice. E drept, cu o ma­şină în faţă.

“Ne-ar trebui piste de dimensiunea benzii carosabile”

Vatamanu MihaelaŞi dacă tot am aflat că cei mai mulţi participanţi la plim­ba­re lucrează la Direcţia de Me­diu, i-am întrebat cât de des fo­losesc în viaţa de zi cu zi bici­cleta. Mihaela Vătă­manu îmi spune că este o ma­re fană a acestui mijloc de trans­port, folo­sind bicicleta zilnic, din Badea Cîrţan, zona în care locuieşte, şi până în centru, la Primărie: “Din punctul meu de vedere, este mult mai uşoară circulaţia cu bicicleta, mult mai ieftină şi ecologică. Totodată, scurtezi timpul de deplasare, nu mai stai la semafor sau blocat în trafic. Aş recomanda tuturor să folo­sească bicicletele, cu toate că oraşul nu ne permite chiar foar­te mult”.

De aceeaşi părere este şi viceprimarul Dan Diaconu care recunoaşte, însă, că străzile Timişoarei nu sunt pregătite cum trebuie pentru mersul cu bicicleta, în contextul în care această plimbare a fost uşurată şi de prezenţa antemer­găto­ru­lui. La o concluzie asemănătoa­re a ajuns şi arhitectul-şef al urbei de pe Bega, Sorin Ciu­raru, care, după plimbarea cu bicicleta, a conchis că „ne-ar tre­bui piste de dimensiu­nea benzii carosabile”. Vedem ce se va remedia până la vii­toa­rea „Săptămână a mobilităţii”. În septembrie 2014.

Print Friendly, PDF & Email