Primăria oferă asistenţă pentru proprietarii de clădiri monument istoric din Timişoara

Proprietarii de clădiri monument istoric sau clădiri aflate într-un sit istoric din Timișoara beneficiază, începând de azi, de asistență în cadrul Programului de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție.

 

Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente, care s-a mutat în Piața Traian (pe strada Ștefan cel Mare nr. 2), va organiza primele întâlniri cu asociațiile de proprietari din clădirile monument istoric, eligibile a fi înscrise în acest program și va oferi consultanță celor interesați să acceseze fondurile puse la dispoziție de municipalitate.

Specialiștii din cadrul acestui birou au implementează Programul de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din municipiul Timișoara, oferă informații și consultanță persoanelor interesate să aplice în cadrul acestui program, gestionează cererile venite, până la finalizarea lucrărilor de restaurare.

Primarul Dominic Fritz reaminteşte că Timișoara are, din iunie, un program coerent de sprijinire a proprietarilor de clădiri istorice, care doresc să le renoveze, dar nu au fondurile necesare. „Din păcate, avem extrem de multe clădiri care au nevoie de renovare urgentă, sunt un real pericol pentru trecători, dar am găsit soluția pentru ca orașul nostru să capete rapid o altă față și să redevină acea Timișoară cu care ne mândrim. Moștenirea arhitecturală a Timișoarei este imensă și este de datoria noastră să o protejăm. Noul Birou se va ocupa ca aceste fonduri să ajungă la cât mai mulți proprietari de clădiri istorice. Vom căuta să imbunătățim acest program împreună cu timișorenii care îl vor accesa, în baza sugestiilor și propunerilor pe care aceștie le vor face”, mai spune Dominic Fritz.

Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare (Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric). Zonele au fost extinse puțin față de vechiul program, spun reprezentanţii Municipalităţii,astfel încât proprietarii vor putea verifica în anexele Regulamentului, dacă imobilul în care locuiesc se încadrează în programul de sprijin financiar.

Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente vor beneficia de: 20% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de „grant” – finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul prezentului Program sau de80% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea public finanţatoare în cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite în termen de zece ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.

Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă, caz în care sumele vor putea fi restituite în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare, sau de 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei, care vizează inclusiv schimbarea tâmplăriei, și de reabilitare a acoperișului, inclusiv a sistemului  pluvial.

Costul pentru întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietarii interesați de participarea la acest program. Având în vedere complexitatea documentațiilor tehnice, pentru a veni în sprijinul proprietarilor interesați, Biroul reabilitare cartiere istorice și monumente va asigura suport și consultanță pe durata elaborării documentației. De asemenea, Biroul va organiza întâlniri periodice cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din clădirile eligibile să acceseze acest Program, acestea urmând să fie anunțate.

Cei interesați de acest program pot solicita informații suplimentare prin e-mail, la adresa reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171 și 0374.555.160, de luni până vineri, între orele 9-16.

Mai multe informații despre acest Program puteți pe pagina web a Primăriei Timişoara.

 

Print Friendly, PDF & Email