Primăria începe proiectarea Traseului Revoluției din 1989

Foto: Memorialul Revoluţiei

Primăria Timişoara anunţă că, în urma finalizării licitației, a fost semnat contractul de proiectare pentru întocmirea documentației pentru proiectarea Traseului Revoluției din 1989.

 

Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara.

Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public”, transmite Muncipalitatea.

Prin realizarea proiectului, mai spun oficialii Municipalităţii, se va creiona un traseu al Revoluției din decembrie 1989, care are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public. Acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate.

Proiectul are ca obiective:

crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;

realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției;

îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);

integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989 și va avea în vedere accesibilitatea, fiecare punct având o încărcătură de cunoaștere specifică. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate, deduse din înțelegerea fiecărei zone de intervenții, a obiectivelor stabilite la nivel strategic de municipiu şi scenarii de bune practici din zona spaţiului european, scopul final fiiind acela de a crea o experiență comemorativă și participativă directă în spațiul public, care să aducă evenimentele din Decembrie 1989 în prezent, utilizând o varietate de mijloace și punându-le în contextul de astăzi.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro. Valoarea serviciilor de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții este de peste 665.00 de lei (fără TVA), iar durata este de 21 de luni. Executant este Q-Group Project SRL.

 

 

Print Friendly, PDF & Email