Prima tranșă de vaccin anti-covid Moderna ajunge în România

Sursă foto: RO Vaccinare

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna va ajunge mâine la Institutul „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră, anunţă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva covid-19, pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

 

Dozele de vaccin Moderna vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” – autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România –, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE, BioNTech-Pfizer şi Moderna, sunt foarte asemănătoare, eficacitatea lor fiind este aproximativ aceeași, transmit autorităţile. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii covid-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică de Sars-CoV2.

Sursă foto: Comisia Europeană

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. „Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu Sars-CoV2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, explică oficialii —

Acest vaccin poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar la o temperatură de 2-8 grade, termenul de stocare este de maximum 30 de zile. Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârstă de peste 18 ani.

Print Friendly, PDF & Email