Prima intervenţie chirurgicală hibridă, realizată la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş!” Timişoara

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara a fost realizată o operație complexă, pe un pacient cu afecţiuni oncologice, în care a fost folosită o metodă hibridă care a combinat chirurgia video asistată cu cea clasică. Intervenţia a fost realizată alături de specialiști în chirurgie de la Institutul „Marius Nasta” București.

 

Intervenția chirurgicală, realizată în Centrul de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, a fost prima realizată în acest spital în care s-a folosit o metodă hibridă; aceasta presupune combinarea chirurgiei video asistate, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică.

„A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenție hibridă, în sensul în care curățarea plămânului de toate aderențele sale și, respectiv, clamparea și suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură și fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puțin intervenția și să o transformăm într-o intervenție clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronșia și să putem lucra mai departe”, explică dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică Institutul „Marius Nasta” București.

„Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecții pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienților cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenții chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervențiile chirurgicale deschise, clasice”, spune dr. Alin Nicola, medic specialist coordonator în cadrul Compartimentului Chirurgie Toracică al Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Un alt medic specialist de la Spitalul „Victor Babeş” care a participat la această intervenţie chirurgicală, dr. Tudor Mateescu, declară că, „având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, adică o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună, dorim să utilizăm acest tip de chirurgie la cât mai mulți pacienți care ni se vor adresa. Chiar să realizăm intervenții chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt niște intervenții chirurgicale complexe care necesită, însă, o pregătire atentă. Folosirea toracoscopului ne ajută la o calitate mai bună a imaginii, la o disecție mai bună și o acuratețe mai mare a întregului câmp operator. Deci, fără dar și poate, chirurgia minim invazivă ne ajută mult mai mult, iar pe viitor ne dorim să fie de bază în această clinică.”

Toracoscopul este un instrument dotat cu cameră video care permite obținerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicată și cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenției chirurgicale, cât și camera video.

În ultimele luni în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara au avut loc mai multe intervenții  efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.

 

Print Friendly, PDF & Email