Prima etapă a festivalului dramaturgiei românești, de la Timişoara, la start

TeatruLa Timişoara începe cea de a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești.

 

În zilele de15 – 22 aprilie și 6 – 13 iunie, într-o formulă care plasează teatrul românesc contemporan în context internațional în cel mai concret mod, la Timişoara este organizat Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești. Un eveniment organizat de Teatrul Naţional, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei și al Consiliului Local Timişoara.

În prima etapă a FEST-FDR vor fi prezentate 13 producții. În prima zi a Secțiunii FDR sunt programate două spectacole: Viața-i mai frumoasă după ce mori şi Organic.

Spectacolul Viața-i mai frumoasă după ce mori, un spectacol susţinut de actori de la Teatrul “Tomcsa Sándor”, din Odorheiul Secuiesc, pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, cu ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național. “Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare – spune Mihai Măinuţiu. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia «cabaretul metafizic». La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viaţa de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real şi, totuşi, din când în când, stranietatea se insinuează…”

Al doilea spectacol al serii, Organic, de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri, susţinut de Teatrul Național Bucureșt, începe la ora 21, în Sala 2. O producţie care aduce în faţa publicului un subiect acut, desprins din ştirile zilnice și spune o poveste ruptă din realitate. Despre care selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oana Borș, scria: “Traficul de organe. Viaţa imigranţilor. Visul american. Sunt temele acestui text scris de Saviana Stănescu, întregind preocuparea autoarei către „marginali”, indiferent ce formă îmbracă aceştia. Într-un spectacol ce uzează de ironie şi umor.” 

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, The Art of Ageing – 1st European Theatre and Science Festival, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.

Biletele pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Mărășești, de pe str. Mărășești nr. 2, și Sala 2, din Parcul Civic), de azi până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tntimisoara.com.

Print Friendly, PDF & Email