Prima căsuţă de lectură, amplasată la Timişoara, la început de martie

Timişoara va avea în curând prima căsuţă de lectură, o bibliotecă stradală în miniatură.

 

Prima căsuţa de lectura vă fi amplasată sâmbătă, 2 martie, la ora 11, în Parcul „Carmen Silva”, din Timişoara, urmând ca ulterior astfel de căsuţe de lectură să fie amplasate în Parcul Botanic, Parcul Rozelor, Parcul Justiţiei şi Parcul Alpinet.

Regulamentul de funcționare al acestor biblioteci stradale în miniatură este foarte simplu și va fi înscris pe fiecare căsuță, explică iniţiatorul proiectului, Alex Dascălu„Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, o aduci înapoi! Dacă, totuși, vrei s-o păstrezi, donează o altă carte!”

Acest proiect presupune instalarea și dotarea cu cărți a unor biblioteci stradale în miniatură, la care vor avea acces liber toți doritorii „pasionați de lectură, cărți și de parfumul vechi al paginilor răsfoite pe o bancă la soare sau la umbra unui copac”. Mai exact, explică el, conceptul căsuței de lectură se bazează pe principiul schimbului de cărți (bookcrossing): „Iei o carte, pui alta în loc sau, eventual, o aduci pe prima înapoi.

Demararea acestui proiect numit Căsuța de lectură pentru Timișoara era anunţată de iniţiatorul său în urmă cu trei săptămâni şi are ca scop încurajarea cititului de cărţi tipărite.

Pe lângă scopul strict cultural, şi anume acela de a încuraja cititul de cărţi tipărite, căsuţa de lectură se vrea un liant al comunităţii, pentru că oricine va avea posbilitatea de a se implica în dotarea şi întreţinerea acestor biblioteci stradale în miniatură.

Am pornit acest proiect, plecând de la ultimul raport Eurostat prin care se evidenţia faptul că în România doar 2.8% dintre români citesc lunar o carte, iar unul din cinci romani nu au citit o carte în viaţa lor, coroborat cu faptul că anul 2019 este declarat Anul Cărţii în România”, spune Alex Dascălu. Acesta este consilier de integritate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara şi, dorindu-şi o schimbare la nivelul administrației publice locale, anunţă că va candida, ca independent, la Primăria Municipiului Timișoara, în 2020.

În proiect, anunţă iniţiatorul acestuia, mai sunt implicaţi Anca Condoroş, Elfriede Bobia, Roxana Lavinia Saramet și Lucian Enăşoni.

Print Friendly, PDF & Email