Presupusă vânzare imobiliară cu dedicaţie, respinsă la vot în plenul Consiliului Judeţean Timiş

plen CJT 2Un spaţiu proprietate a Consiliului Judeţean Timiş, amplasat într-o zonă centrală a Timişoarei, urma să fie vândut. Consilieri judeţeni din Opoziţie s-au opus, invocând o vânzare cu dedicaţie. Viitorul proprietar urma să fie fiul unui primar PSD din Timiş. 

 

O evaluare rapidă şi o diminuare a valorii spaţiului la aproape jumătate

În plenul Consiliului Judeţean Timiş de miercuri a fost supus votului şi un proiect de hotărâre menit să permită vânzarea, la un preţ subevaluat, a unui spaţiu situat la demisolul unui imobil de patrimoniu din Timişoara, amplasat pe b-dul Victor Babeş nr. 21, imobil aflat în administrarea CJ Timiş.

Potrivit unor surse din CJ Timiş, în faza dezbaterii sale, în comisiile de specialitate, proiectul s-a lovit de rezistenţa unor consilieri judeţeni din pricina modului în care reprezentanţii administraţiei judeţene au înţeles să procedeze în faza de întocmire a documentaţiei, creionând dinainte premise favorabile pentru trecerea intempestivă a proiectului la votul din plenul CJ Timiş de miercuri. Ei spun că solicitarea de achiziţionare a spaţiului a fost depusă, în 7 octombrie, de către Aurelian Sima, fost inspector şcolar judeţean adjunct şi fiu al primarului PSD din comuna Victor Vlad Delamarina.

Procedura de lucru obişnuită pentru astfel de situaţii prespune ca evaluarea spaţiului să aibă loc abia după aprobarea vânzării de către plen. În acest caz, însă, evaluarea spaţiului a fost finalizată extrem de rapid, la mai puţin de trei săptămâni de la momentul formulării intenţiei de cumpărare.

Preţul la care spaţiul ridică şi el semne de întrebare. Valoarea spaţiului a scăzut de la 167.200 de lei, preţul estimat în iulie 2010, la 97.610 lei, cât a fost sugerat, la final de octombrie 2014, de către compania evaluatoare, ca preţ minim de pornire a licitaţiei.

Administraţia judeţeană a mai intenţionat, în câteva rânduri, în 2009 şi în 2010, să închirieze sau să vândă acest spaţi, dar la licitaţii nu s-a prezentat nimeni. 

Riscuri de anulare a autorizaţiilor sanitare pentru cabinetele medicale din imobil

În acest moment, în acest imobil funcţionează mai multe cabinete medicale. Toate au trecut, anterior, prin proceduri de autorizare a desfăşurării unor activităţi cu specific medical, relevă surse din Comisia de Sănătate a CJ Timiş. Or, în aceste condiţii, avertizează ei, o eventuală schimbare a destinaţiei spaţiului ar putea atrage după sine anularea autorizaţiilor de funcţionare celorlalţi şi nevoia unei reevaluări a tuturor spaţiilor, în vederea reautorizării lor.

Consilierul judeţean PNL Georgeta Rus a propus, în plenul de miercuri, 26 noiembrie, adoptarea unui amendament care să prevadă obligativitatea păstrării destinaţiei spaţiului de către viitorul proprietar, pentru a nu afecta, printr-o eventuală schimbare a destinaţiei acestuia, valabilitatea autorizaţiilor sanitare eliberate pentru cabinetele medicale ce îşi desfăşoară activitatea în imobil. “Eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare impune respectarea unor anumite condiţii, inclusiv a unor condiţii de vecinătate. Nu ne costă nimic să prevenim o eventuală problemă”, argumentează Georgeta Rus.

Proiect respins, din pricina suspiciunilor legate de o posibilă vânzare cu dedicaţie

Amendamentul consilierului judeţean Georgeta Rus a fost susţinut şi de către consilierul judeţean PNL Marian Vasile, care a formulat dubii referitoare la persoana care a depus solicitarea de cumpărare a spaţiului, respectiv Aurelian Sima.

Preşedintele CJ Timiş, social-democratul Titu Bojin, i-a replicat, însă, că CJ Timiş nu poate impune vinderea acelui imobil numai celor care desfăşoară activităţi medicale: “Dacă obţine autorizaţia, poate face orice doreşte”. Şi, mai spune Titu Bojin, nu are importanţă cine a făcut cererea. “Nu i se răspunde celui care a făcut cererea. (…) Fiecare cabinet medical de acolo funcţionează separat. Nu putem limita cumpărătorul. Spaţiul se vinde fără condiţionări, să fim serioşi”, adăugând şi că primarul Ioan Sima este “un primar deosebit”.

Opinia preşedintelui CJ Timiş a fost susţinută şi de către consilierul judeţean PSD Adrian Pau, fost consilier PDL, care a apreciat că, prin scoaterea la vânzare a acelui spaţiu, se doreşte “scoaterea mizeriei de acum din respectivul spaţiu” şi obţinerea de cât mai mulţi bani la bugetul judeţean. Şi, mai spune el, în eventualitatea vânzării respectivului spaţiu, dacă noul cumpărător şi-ar dori să îi schimbe destinaţia, atunci ar avea nevoie, pentru autorizarea activităţilor, de acordul vecinilor.

Consilierul judeţean PNL Marius Martinescu a opinat că, în situaţia în care spaţiul va fi vândut, noul proprietar ar avea două posibile opţiuni: să respecte legislaţia în vigoare sau să vândă spaţiul mai departe.

Un alt amendament propus şi dezbătut a fost cel formulat de către consilierul judeţean PNL Marin Popescu, care a susţinut necesitatea introducerii, în textul proiectului de hotărâre, a prevederii potrivit căreia licitaţia vizând atribuirea spaţiului să se desfăşoare cu strigare, şi nu prin prezentarea unor oferte în plic închis : “De ce să nu fim complet transparenţi cu banul public? ”.

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a admis, ca principiu, acest ultim amendament, pe care l-a şi supus votului plenului, în vederea operării modificărilor referitoare la procedura de licitaţie. Discuţiile pe marginea proiectului de hotărâre s-au dovedit, însă, complet sterile. Şi aceasta întrucât, la final, proiectul a fost respins – fiind vorba despre o decizie referitoare la chestiuni de patrimoniu – cu 21 de voturi favorabile vânzării şi 12 abţineri.

Print Friendly, PDF & Email