Preşedintele USR Timişoara solicită Primăriei concurs de soluții pentru bazinele de înot din zonele Lipovei și Buziașului

USR Timișoara apreciază demararea de către Primărie a proiectării bazinelor de înot ce urmează a fi construite în zonele Lipovei și Buziașului, dar cere Municipalităţii să respecte toate etapele legale ce trebuie parcurse: elaborarea Planului Urbanistic Zonal și organizarea unui concurs de soluții.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunțat că a lansat proiectarea pentru două dintre cele patru bazine de înot, în zonele Lipovei și Buziașului, investiţii promise în campania electorală din 2012.

USR Timișoara apreciază ca fiind îmbucurătoare intenția Primăriei de a demara aceste proiecte, dar subliniază că este necesar ca Municipalitatea să respecte toate etapele legale ce trebuie parcurse în astfel de situații: elaborarea Planului Urbanistic Zonal și organizarea unui concurs de soluții. „În absența acestui concurs, prin încredințarea directă a unor astfel de proiecte sau chiar în urma unei licitații, există riscul să rezulte produse de arhitectură mediocre, complet inadecvate rigorilor de dezvoltare ale unui oraș cu aspirații europene cum este Timișoara”, declară Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara. Acesta avertizează că abordarea lor într-o notă pompieristică, „frecvent practicată de actuala administrație”, riscă să ne pună în fața unor noi fapte împlinite, ale căror caracteristici estetice și funcționale nu doar că ar putea lăsa mult de dorit, dar vor fi și foarte dificil de corijat în perspectivă.

Alexandru Cadar susţine că Primăria a sărit peste elaborarea PUZ-ului (care ar fi impus organizarea unor dezbateri publice), precum și peste organizarea unui concurs „care să garanteze faptul că aceste investiții nu se vor finaliza printr-un fiasco total, similar situației petrecute în cazul bazinului inaugurat și imediat închis din Lugoj, care face în prezent obiectul unei anchete a procurorilor DNA, pentru nenumăratele discrepanțe descoperite între proiectul incomplet și realitate”. Preşedintele USR Timişoara atrage atenţia că această investiție are un element comun cu investițiile anunțate acum: proiectantul. „Atât în cazul bazinului din Lugoj, cât și în cazul bazei sportive din Calea Lipovei și al recent anunțatului complex din Calea Buziașului, serviciile de proiectare au fost atribuite prin licitație către firma Rheinbruke SRL. Bazinul din Lugoj, alimentat cu apă direct din Timiș, a devenit celebru prin mocirla ce l-a umplut încă de la inaugurare. Din acest motiv, susținem că sistemul de licitații pe care Primăria Timișoarei îl favorizează în detrimentul concursului de arhitectură, riscă să ne pună în situația ca un viitor stadion al orașului, dar și două importante baze sportive să fie proiectate de un birou de proiectare de apartament care, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerțului, operează cu doar patru angajați”, afirmă Alexandru Cadar.

Concursul de soluții („singura procedură care poate facilita și asigura calitatea temelor de urbanism și arhitectură”), mai spune acesta, a fost „sărit” deja de Primăria Timișoara în favoarea unei banale proceduri de licitație („procedură al cărei singur criteriu de selecție este prețul cel mai mic”), astfel încât USR Timișoara își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește modul în care vor fi derulate viitoarele etape ale acestor două proiecte.

Ne exprimăm speranța că Primăria Timișoara va înțelege că este absolut necesar să ofere toate informațiile necesare referitoare la implicațiile urbane ale acestor investiții. Ar arăta un minimum de respect pentru cetățeni. De asemenea, ne așteptăm ca Primăria să demareze, în acord cu prevederile legislației în vigoare, proceduri de elaborare a unor PUZ-uri și PUD-uri (planuri urbanistice de detaliu), cu respectarea etapelor de transparență și consultare a populației. Locuitorii din imediata vecinătate trebuie să cunoască modul în care calitatea vieții lor poate fi afectată de aceste două proiecte”, declară liderul USR Timişoara. Adpugând că responsabilitatea administrației locale este cu atât mai mare cu cât Rheinbruke SRL va încasa din bugetul local suma de 143.500 de lei pentru investiția din zona Lipovei, respectiv 345.100 de lei, pentru cea din zona Buziașului.

Alexandru Cadar atrage atenţia că Rheinbruke SRL este apropiată firmei Stareto SRL, cele două participând împreună și la licitația pentru auditarea energetică a Casei Poporului. „Aceeași Stareto SRL care a reabilitat și porțile de la intrarea în Timișoara, inclusiv aceea a cărei prăbușire a cauzat, în toamna anului trecut, moartea unui tânăr în timpul furtunii care s-a abătut atunci asupra orașului nostru. Să avem oare de-a face cu un lanț al slăbiciunilor sau cu niște coincidențe care nu pot fi, totuși, trecute cu vederea?”, se întreabă Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email