Preşedintele USR Timiş: „Legea salarizării este aplicată neuniform și discriminatoriu”

Cu toate că Guvernul se bate cu pumnii în piept că a mărit salariile în Sănătate, aceste „creșteri uriașe” s-au lăsat cu proteste și greve în toată țara, iar în unele cazuri chiar cu demisii în masă, acuză preşedintele USR Timiş, Cristian Moş.

 

Cauza protestelor din Sănătate, spune Cristian Moș, președintele USR Timiș, este modul de aplicare a Legii salarizării, neuniform și discriminatoriu, ceea ce a atras o scădere considerabilă a veniturilor multor angajați, Asta, „deși doamna Lia Olguța Vasilescu promitea că această nouă grilă de salarizare va stopa în totalitate exodul medicilor. Adevărul este că nu a pomenit nimic despre un nou exod al asistenților medicali și al personalului auxiliar.”

Cristian Moş susţine că guvernanții au neglijat această problemă până în ultimul moment, deşi știau de aproape un an că se va ajunge în punctul în care unele categorii de personal medical vor avea veniturile scăzute.

De ce s-a ajuns aici? „Ca întotdeauna, PSD a promis mai mult decât îi permite bugetul și a procedat în stilul caracteristic, amatoricesc, tăind înainte de a măsura, iar consecința gravă este că acest lucru poate duce la conflicte și la dezbinarea personalului medical”, declară preşedintele USR Timiş. Adăugând că, în pofida circumstanțelor, solidaritatea unor angajaţi din spitale este de admirat: „Am ajuns în situația în care medicii să acopere aceste găuri salariale ale colegilor lor din propriul buzunar, cum se întâmplă la Spitalul Municipal din Lugoj. Întregi spitale monospecialitate au fost afectate, iar reacția personalului este una unitară, normală de altfel în aceste împrejurări. Iată că problemele de echitate și solidaritate au ajuns să fie rezolvate de către angajații spitalelor, și nu de către PSD, acest partid așa-zis de stânga care încă susține că face «politică pentru oameni».”

Sindicaliștii din Federația Sanitas au ieșit ieri în grevă de avertisment şi în fața unor spitale din Timișoara,. Au fost prezenți la protest medici, asistenți medicali, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, fiziokinetoterapeuți, farmaciști, biologi, biochimiști și fizicieni, categorii afectate într-un fel sau altul de noua lege „croită de PSD după ochi și păreri neavizate, în funcție de secția în care sunt angajați”. Toți au avut aceeași revendicare: renegocierea contractului colectiv de muncă.

Cristian Moş reaminteşte că USR a avertizat că vor exista dezechilibre și inechități majore, dar că PSD a refuzat să dezbată suficient Legea salarizării și să elaboreze o alta cu adevărat bună. „S-au mulțumit să o scrie pe genunchi și să arunce astfel întreg aparatul bugetar în haos financiar, ignorând toate semnalele de alarmă venite din partea Opoziției, a sindicatelor și a societății civile”, mai spune preşedintele USR Timiş.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro