Preşedintele USR Timiş, Cristian Moş: „Timişul ar putea deveni cel mai performant judeţ”

Sursă foto: Facebook Cristian Moş

„Horizon 2020”, cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de UE, ar putea juca un rol major în dezvoltarea Timişului, transformându-l în cel mai performant judeţ din ţară, consideră preşedintele USR Timiş, Cristian Moş.

 

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că Timişul nu îşi atinge potențialul. Nici de departe. În ce mă privește, ştiu însă sigur că putem să devenim cel mai performant judeţ din România. Avem acest potenţial din toate punctele de vedere”, spune preşedintele USR Timiş, Cristian Moş.

Acesta spune că pentru dezvoltarea Timişului ar trebui luat în calcul cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de Uniunea Europeană, Horizon 2020 (Orizont 2020), un program care are ca scop susținerea mai multor inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, pentru a asigura capacitatea Europei de a produce ştiinţă şi tehnologie de clasă mondială, care să stimuleze creşterea economică.

Nu vorbim despre cercetare de dragul cercetării. Acest program are ca obiectiv bine definit realizarea unei tranziții între cercetare şi aplicabilitate. Adică, cercetarea evoluează înspre un scop final: dezvoltarea unui produs. Ceea ce se traduce în dezvoltare economică. Vorbim despre un fond de finanţare de 80 de miliarde de euro, pe durata a şapte ani (2014-2020), pe lângă investițiile private și investițiile publice naționale pe care această finanţare le va atrage”, spune Cristian Moş.

Dat fiind că încă se fac apeluri pe parcursul întregului an 2020 pentru a se accesa aceste fonduri, se caută echipe public-privat care să lucreze la tehnologii aplicabile. Un exemplu de astfel de consorțiu, afirmă Cristian Moş, ar fi o universitate în parteneriat cu administrația locală sau cu cea judeţeană și una sau mai multe companii private.

Acest lucru, explică el, „înseamnă că putem aduce investiții uriaşe în Timișoara, chiar în mâinile studenților noștri. Iar aceste investiții ne pot resuscita mediul academic și pot genera posibilități incredibile de investiții pentru companiile noastre. Un consorțiu public-privat poate reprezenta un prim pas în restabilirea încrederii între mediul privat și cel public.

Preşedintele USR Timiş consideră că judeţul ar putea profita mai mult de faptul că Timişoara este centru universitar: „Trebuie să profităm de faptul că îndeplinim toate condițiile pentru a putea deveni un important centru de cercetare și dezvoltare. Însă pentru asta e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților.

Cristian Moş anunţă că, în perioada următoare, şi-a propus să se întâlnească cu mai mulți profesioniști din judeţ, oameni care au avut realizări în domeniul cercetării, pentru a afla dacă blocajele sunt într-adevăr instituționale și ce ar trebui făcut pentru a scăpa de ele.

 

Print Friendly, PDF & Email