Preşedintele PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan: “Cetățenii ar trebui să voteze cu cei care nu îi trădează. PNL a trădat populaţia României”

Valentin MoldovanO dovadă de lipsă de discernământ, de cultură politică și de fair-play, astfel a fost catalogată de reprezentanții PNȚCD Timiș declarația recentă a lui Crin Antonescu, prin care prezidențiabilul PNL a îndemnat electoratul să nu își acorde votul “partidelor mici” care se revendică a fi de centru-dreapta, pentru că, a opinat Crin Antonescu, orice vot acordat acestora este un vot în favoarea PSD. 

 

“PNL este în acest moment un partid de Dâmbovița”

Liderul PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, și fostul prefect de Timiș în perioada 1996 – 2000, Dumitru Ganț, s-au referit miercuri, în termeni extrem de critici, la declarațiile recente ale lui Crin Antonescu, care a îndemnat cetățenii să nu acorde votul lor, la alegerile de duminică, partidelor de centru-dreapta mici, întrucât, şi-a argumentat acesta recomandarea invocând teoria votului util, orice vot acordat acestor formațiuni politice este un vot care, la redistribuirea mandatelor, va merge înspre PSD. “Facem apel la simpatizanții PNȚCD, care au încredere în noi, să nu dea curs unor astfel de manipulări”, a declarat liderul partidului, Valentin Moldovan, adăugând că, în opinia sa, “teoria votului risipit nu mai funcționează în România, acesta nefiind un concept valabil în 2014”.

Dimpotrivă, a mai declarat Valentin Moldovan, cetățenii ar trebui să voteze “cu cei care nu îi trădează”. Iar “PNL a trădat populația României”, a apreciat președintele PNȚCD Valentin Moldovan, potrivit opiniei căruia PNL și-a amintit abia de dată recentă că este un partid de dreapta, uitând cu desăvârșire ce s-a întâmplat în 1996.

“PNL este în acest moment un partid de Dâmbovița”, a mai apreciat Valentin Moldovan. Care a adăugat că, în percepția sa, “cei care vor vota cu PNL, vor vota cu noul USL”, despre care a opinat că se va constitui imediat după alegerile europarlamentare.

Fostul prefect de Timiș Dumitru Ganț a adăugat,la rândul său, că în politică există mai multe tipuri de soluții, unele care se dovedesc pragmatice și altele care se dovedesc imorale.

“E păcat să trăiești în minciună”, a mai declarat fostul prefect de Timiș, precizând că perioada trăită în timpul regimului comunist corespunde unei astfel de experiențe de viață.

În ceea ce privește deruta de pe scena politică românească, Dumitru Ganț s-a întrebat, retoric, referindu-se la absența unei ideologii autentice în cazul majorității partidelor de dreapta: Ce s-a ales de societatea românească? Cum se poate naște un partid de dreapta dintr-o dată?” Și, a precizat, în definirea identității sale, un partid ar trebui să pornească obliogatoriu de la asumarea unui set de valori și principii, cum sunt apărarea proprietății, principiul integrității, consolidarea instituțiilor statului, adică elemente despre care a apreciat că pot constitui un necesar cadru programatic.

Fostul prefect s-a referit și la factorii care pot duce la constituirea unor alianțe politice, motivate de rațiuni conjuncturale, precizând că “decizia de a te face frate cu dracul până ce treci puntea” ridică o întrebare ale cărei răspunsuri au profunde implicații morale:

Ce faci după ce ai trecut puntea?”, a întrebat Dumitru Ganţ, potrivit aprecierii căruia nodul gordian al politicii românești este acela că “nu se pot face alianțe, pentru că, moralmente, societatea nu poate suporta mezalianțe”.

“În peisajul politic românesc, există multe partide care nu au ideologie și nici identitate, ci doar interese”

Dumitru Gant portretPNȚCD este un partid care a reușit să își păstreze nenegociabile principiile definitorii, a declarat fostul prefect al județului, Dumitru Ganț. Acesta a evocat principalele valori la care, din punct de vedere doctrinar, PNȚCD se raportează. Dumitru Ganț a opinat că, în peisajul politic de centru-dreapta, PNȚCD este un partid definit de un set de principii care denotă existența unei doctrine politice, și nu a unei poziționări conjuncturale, așa cum este, potrivit aprecierilor fostului prefect de Timiș, cazul celorlalte partide care se revendică a fi de centru-dreapta.

În contextul valorilor pentru care PNȚCD militează, Dumitru Ganț a enumerat valorile și morala creștină, care fac din familie o instituție fundamentală, responsabilă, potrivit aprecierilor fostului prefect, pentru buna dezvoltare morală și civică a viitorilor cetățeni ai unei țări.

În ce privește premisele de la care ar trebui să pornească reașezarea valorică în societatea românească, fostul prefect a opinat că “legea trebuie să primeze” și că “ordinea este un vector care asigură dezvoltarea unei societăți”. Apreciind că ordinea derivă “fie dintr-o formă de manifestare a conștiinței civice, fie dintr-o formă de constrângere exercitată de organele abilitate în acest sens”.

Referindu-se la recentele reveniri în viața activă a partidului a unor nume sonore din PNȚCD, care au optat, de-a lungul timpului, pentru un periplu prin alte partide, Dumitru Ganț a apreciat că “nu poate fi învinuit partidul pentru faptul că un om pretinde că și-a cristalizat, în timp, opțiunile politice”, adăugând că poate fi verosimil faptul ca o persoană, în decursul vieții, să își cristalizeze, fie și tardiv, poziționarea politică, ideologică sau morală.

“Aderarea unei persoane la un anume set de principii este însă apanajul manifestării individului ca parte dintr-un partid politic”, a mai apreciat Dumitru Ganț, adăugând că importantă este continuitatea ideologică a partidului, ca structură promotoare a unui set de valori și principii, și că, evaluat în acest context, PNȚCD este un partid care, atât în trecut, atunci când la conducerea lui s-a aflat Seniorul Corneliu Coposu, cât și acum, a manifestat o continuitate ideologică. Și aceasta, spune fostul prefect Dumitru Ganț, spre deosebire de alte partide “care nu au ideologie și nici identitate ideologică, dar au interese”.

Print Friendly, PDF & Email