Preşedintele C.J. Timiş şi primarul Timişoarei dezbat diferenţa dintre adevărurile şi minciunile U.S.L.

Cei doi polemizează pe tema fondurilor alocate de Guvern, Timişoarei

Titu Bojin si Nicolae RobuÎntre primarul liberal al Timişoarei şi preşedintele social-democrat al Consiliului Judeţean Timiş s-au purtat, zilele acestea, polemici aprinse iscate de fondurile alocate de Guvern. „120 de milioane de lei”, susţine preşedintele C.J. Timiş. „Zero lei”, acuză primarul, afirmând că suma invocată era, de fapt, o datorie mai veche a Guvernului – faţă de Primăria Timişoara.

 

Adevărurile politice sunt extrem de relative

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a atenţionat zilele trecute, că Timişoarei şi judeţului nu le-au fost alocate fonduri din momentul instalării Guvernului Ponta.

Preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin, i-a dat replica, după ce zilele trecute afirma că Timişoara şi judeţul ar fi primit de la Guvernul Ponta „cei mai mulţi bani din întreaga ţară”. Titu Bojin afirmă acum că, la finalul anului trecut, primarul recunoştea că fără ajutor din partea Guvernului, însăşi Primăria Timişoarei rămânea în starea de cvasifaliment în care se afla la momentul respectiv şi cataloghează afirmaţiile de acum ale primarului drept „halucinante”. Preşedintele C.J. Timiş mai spune că, în noiembrie 2012, Nicolae Robu ar fi declarat altceva. Şi îl citează: “Primăria Municipiului Timişoara a obţinut recent, în 13 noiembrie 2012, încă o sumă importantă din partea Guvernului U.S.L. al României, şi anume: peste 575 de miliarde de lei vechi (57,5 milioane de lei noi). În total, în urma demersurilor actualei conduceri a Primăriei Timişoara pe lângă actualul Guvern, Timişoara a obţinut, în doar 4,5 luni de mandat, circa 1.200 miliarde lei vechi (120 de milioane de lei noi), ceea ce a permis scoaterea din starea cvasifalimentară a societăţilor Colterm şi R.A.T.T. şi a însăşi Instituţiei Primăriei şi garantarea asigurării căldurii pentru populaţie şi a transportului în comun în perioada următoare (…)Primăria poate să ia credit pentru tramvaie, acum, cu sumele venite de la guvern pentru plata datoriilor (…)”.

Titu Bojin precizează că declaraţia aceasta reprezintă, în egală măsură, şi un răspuns la solicitarea edilului adresată liderilor P.S.D. de a indica exact sumele alocate de Guvernul Ponta judeţului şi oraşului: „Iată, îi scriu domnului primar exact aşa cum doreşte dumnealui. În dreptul textului «zero lei», eu v-am demonstrat, prin ceea ce aţi afirmat dumneavoastră, domnule primar, în noiembrie 2012, că zero în dreptul dumneavoastră înseamnă, faptic, 120 de milioane de lei în dreptul meu. E ceva diferenţă între adevăr şi minciună”.

Primarul Nicolae Robu: „Banii de la Guvern au reprezentat regularizarea datoriilor avute faţă de Primăria Timişoara”

Reacţia primarului Nicolae Robu la declaraţiile preşedintelui C.J.T. Titu Bojin a fost promptă, edilul răspunzând, tot prin intermediul unui comunicat de presă, în care îi acuză pe preşedintele P.S.D. Timiş, Titu Bojin, şi pe deputatul P.S.D. Sorin Grindeanu de falsitate. Edilul precizează că intenţia sa a fost de a demasca informaţiile eronate vehiculate de cei doi, potrivit cărora ar rezulta că, în exerciţiul financiar 2014 – 2020, Timişul ar putea obţine sume considerabile din fondurile europene care vor reveni României în viitorul exerciţiu financiar al U.E.: „Fondurile europene nu sunt, din fericire, la cheremul Guvernului – oricare ar fi el –, ci se obţin prin competiţie de proiecte întocmite de primării, universităţi, companii ale statului, gen C.N.A.D.N.R.”.

În ceea ce priveşte declaraţia sa, făcută în noiembrie 2012, la care a făcut referire Titu Bojin, Nicolae Robu precizează că nu a contestat niciodată faptul că Guvernul U.S.L. a regularizat datoriile Primăriei Timişoara către Executiv, alocând aproape 140 de milioane de lei „pentru ca aceasta să-i dea înapoi Guvernului pentru a-şi achita datoriile avute prin R.A.T.T. şi Colterm faţă de el”. Edilul menţionează şi faptul că această regularizare s-a făcut prin Ministerul de Finanţe, care era condus la momentul respectiv de ministrul liberal Daniel Chiţoiu.

Zero lei pentru proiecte majore ale Timişoarei

Trec peste faptul că dl. Titu Bojin a avut, atunci, crezând că lucrurile sunt la cheremul său, intenţia să lase Primăria Timişoara cu zero lei, încercând să direcţioneze acei bani în totalitate către Primăriile din judeţ, punându-mă pentru prima dată în situaţia de a-l contra vehement”, adaugă primarul Timişoarei. Care îşi reiterează solicitarea făcută la finalul săptămânii trecute, adresată liderilor P.S.D., să indice „ce pretind ei, dacă au tupeul să pretindă, că s-ar fi alocat de către Guvern, de la bugetul centralizat al statului la care Timişoara, prin truda timişorenilor, contribuie din greu, fiind pe locul 2 după Bucureşti –, pentru obiectivele majore ale Timişoarei”.

Primarul enumeră în acest sens proiectele cărora declară că Guvernul le-ar fi alocat zero lei: Centura de Sud, Centura de Vest, racordul de la intrarea dinspre Arad la autostradă, Spitalul Regional şi Gara de Nord.

Primarul precizează şi că aşteptările sale se leagă de indicarea unor sume concrete şi nu de reiterarea unor „promisiuni de campanie marca P.S.D.”, despre care afirmă că, oricum, nu le crede nimeni, „fiind clar pentru oricine că ele reprezintă pur şi simplu minciuni, ca în toată istoria P.S.D.”. Menţionând, totuşi, că, personal, îi respectă pe membrii şi simpatizanţii P.S.D., despre care afirmă că „de bună credinţă, şi-au pus încrederea şi speranţe în acest partid, aşa cum mi-am pus şi eu şi ne-am pus, în general, noi, liberalii, când ne-am aliat, dar ei sunt una, iar liderii lor, din păcate, cu totul alta”.

Print Friendly, PDF & Email