Preşedintele Bundesratului, în vizită oficială la Primăria Timișoara

Foto: PMT

Bodo Ramelow, preşedintele Bundesratului, se află, timp de două zile, la Timişoara, însoțit de o delegație numeroasă de oameni de afaceri și oameni de știință din landul Turingia.

 

În prima zi a vizitei, marţi, 24 mai, Bodo Ramelow a avut o întrevedere cu primarul Dominic Fritz, la sediul Primăriei Timișoara, unde edilul a prezentat orașul și a vorbit despre înfrățirea cu orașul Gera, din landul Turingia.

„I-am spus domnului Ramelow că Timișoara a fost mereu un oraș de avangardă, o mică Europă prin prisma multiculturalității, a dezvoltării și a relațiilor pe care le-a construit în timp. Dacă în urmă cu 20 de ani, aici veneau investitori mai mici, acum orașul găzduiește firme germane puternice, care activează în domeniul auto, a e-mobilității, care angajează mii de ingineri. De asemenea, dorim să folosim titlul de Capitală Europeană a Culturii nu doar ca un joc de artificii, care se stinge rapid și nu lasă nimic în spate, ci pentru a construi relații durabile cu alte orașe europene. Sunt convins că astfel de întâlniri deschid Timișoara spre Europa, spre ceea ce dorim să fim mulți ani de acum înainte”, declară primarul Dominic Fritz.

Președintele Bundesrat a relatat că orașul Weimar, din landul Turingia, a fost Capitală Europeană a Culturii, având 1,5 milioane de vizitatori și a produs un larg ecou. Cât privește valorile, dar și provocările comune, Bodo Ramelow a spus că regăsim acum aceleași probleme care afectează întreg spațiul european: război, migraţie şi probleme energetice.

În cadrul întrevederii, spun oficialii Primăriei Timişoara, au fost abordate și subiecte care reprezintă provocări actuale în spațiul european, cum ar fi independența energetică și trecerea la surse regenerabile, războiul din Ucraina, refugiații, problemele economice.

Oficialul german se va întâlni miercuri, 15 mai, și cu reprezentanți ai Prefecturii și ai Consiliului Județean Timiş, cu oameni de afaceri germani din regiune, precum și cu reprezentanți ai Forumului Democrat al Germanilor din Banat. Reprezentanții companiilor germane se vor întâlni cu potențiali parteneri de afaceri, parteneri strategici sau experți din sectoarele arhitectură și inginerie, prelucrarea lemnului, inginerie electrică și tehnologie de filtrare.

 

Din delegația germană mai fac parte Christian Plate, ministru consilier, Ute Rettler, secretar de stat în Bundesrat, Malte Krückels, secretar de stat pentru mass-media, reprezentantul statului liber Turingia la nivel federal, Tina Beer, secretar de stat pentru afaceri cultural al guvernul de land Turingia, Falk Neubert, purtatorul de cuvânt al Guvernului din Turingia, Katrin Freisberg, director adjunct al biroului președintelui Bundesratului, Andreas Krey, director general Societatea de dezvoltare a landului Turingia, şi Saager Wenzel , director departament Relații Internaționale la Cancelaria Turingia.

Dat fiind faptul că România şi Germania sărbătoresc, în acest an, 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prietenească şi parteneriat în Europa, Bodo Ramelow a avut şi la București întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu.

Print Friendly, PDF & Email