Preşedinte USR Săcălaz: “Apa din Beregsău Mare și Beregsău Mic nu este potabilă”

Președintele Filialei USR Săcălaz susţine că apa din localităţile Beregsău Mare și Beregsău Mic nu este potabilă, and o concentraţie mare de mangan.

 

Cătălin Sfarghiu, președintele Filialei USR Săcălaz, spune că, recent, a comandat două analize privind apa de la rețea pentru localitățile Beregsău Mare și Beregsău Mic. Rezultatele indică faptul că apa nu este potabilă, motivul principal fiind prezența manganului în apa potabilă: “Dacă citim analizele, vom vedea că apa este potabilă doar din punct de vedere microbiologic, fiind depășite grav limitele admise de lege din punct de vedere fizico-chimic. Manganul are limita depașită față de cea admisă de lege. Fierul, cu limita depășită. Turbiditatea, cu limita depașită. Amoniul, cu limita depașită. În plu, prezintă miros cu modificări, deci nu este conform legii.”

Reprezentantul USR atrage atenţia că manganul are efectele toxice asupra organismului uman: “În cazul concentrației ridicate de mangan, cele mai afectate organe sunt creierul și sistemul nervos. Prezența ridicată a manganului are cele mai grave efecte asupra copiilor.”

Cătălin Sfarghiu mai spune că studiile evidențiază o asociere între expunerea la mangan și hiperactivitate, un coeficient de inteligenţă mai slab, probleme de memorie și atenție, la copii. “Studiile au concluzionat și raportat faptul că în 12 din 14 cazuri, manganul a fost asociat cu o inteligență și o dezvoltare mentală mai slabă. Şapte studii au raportat o legătură directă între expunerea la mangan și problemele de comportament. Foarte important de reținut este faptul că, copiii absorb și rețin în corp mai mult mangan decât adulții”, mai spune președintele Filialei USR Săcălaz.

Acesta transmite că, deşi Primăria locală a publicat, pe pagina de Facebook, mai multe buletine de analiză, însoțite de câteva rânduri în care a anunțat că, din punct de vedere microbiologic, calitatea apei este în conformitate cu legislația în vigoare, răspunsul Direcției de Sănătate Publică este: “Se interzice consumul de apă către populație”.

“De ce se încearcă inducerea în eroare și dezinformarea populației oferind doar parțial informații din lege? Cum îndrăznesc să ne pună familiile în pericol din nepăsare, nesimțire și incompetență. Domnule primar, domnilor care administrați această comună: chiar nu va pasă de sănătatea copiilor din aceste localități?”, întreabă președintele Filialei USR Săcălaz. Acuzând că nu există scuză pentru așa ceva, că nu se poate justifica această atitudine nici măcar prin jocuri politice, corupție sau incompetență.

 

Print Friendly, PDF & Email