Premiul UNITER, la categoria Debut, pentru un actor al Naţionalului timişorean

Foto: Adrian Pîclişan

Andrei Chifu, Teatrul Național din Timișoara, a obținut Premiul UNITER la secțiunea Debut, pentru rolul principal Eu, din spectacolul Casa de pe graniţă, de Sławomir Mrožek.

 

Spectacolul Casa de pe graniță, în regia Adei Lupu Hausvater, i-a oferit lui Andrei Chifu oportunitatea ca, prin intermediul personajului său extrem de complex și de-o tulburătoare actualitate, să-și pună în valoare talentul, profesionalismul, sensibilitatea și o neabătută inteligență scenică, spun reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Totodat, mai spun ei, acest premiu are o însemnătate deosebită pentru Teatrului Național din Timișoara deoarece validează la nivel național programul Debut: „Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program cuprins în proiectul de management al Teatrului, program conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Programul Debut se dovedește, iată, un model de bună practică, o formulă inovatoare care sprijină cu generozitate creativitatea și dreptul la creație al viitoarelor generații de artiști. Astfel, câștigarea acestui premiu este, în egală măsură, și o recunoaștere a felului în care Teatrul Național din Timișoara – exact așa cum îndemna și Andrei Chifu în discursul său – susține tinerii.”

Acest premiu reprezintă, de asemenea, și o confirmare a școlii de teatru timișorene în care s-a format tânărul actor, Andrei Chifu fiind primul licențiat al Facultății de Muzică și Teatru laureat al Premiului UNITER.

Juriul care a decis acordarea acestei importante recunoașteri profesionale a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru Doru Mareș și Cristina Rusiecki.

Print Friendly, PDF & Email