Premiul pe 2020 pentru muzică simfonică, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, ajunge la Timişoara

Sursă foto: Facebook Gabriel Almaşi

Compozitorul Gabriel Almași, lector la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timişoara, a primit din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România premiul pentru muzică simfonică, pe anul 2020. Acesta a compus o melodie cu numele Timişoarei.

 

Premiul i-a fost acordat pentru lucrarea Themes/Anthemes, care a avut prima audiție în 28 februarie 2020, sub bagheta lui Radu Popa.

Lucrarea premiată, Themes/Anthemes este dedicată de Gabriel Almași centenarului Orchestrei Simfonice Timișorene și a fost comandată de către Sorin Petrescu, în ianuarie 2020. În realizarea piesei compozitorul spune că a stilizat încifrarea numelui orașului Timișoara, Ti=Si, Mi=Mi, S=Mib, O=Do, A=La, R=Re, A=La. În acest fel a creat un mod, o melodie cu numele orașului.

Prima audiție a piesei a avut loc în 28 februarie 2020, la Filarmonica Banatul, sub bagheta dirijorului Radu Popa.

Titlul «Themes/Anthemes» reprezintă un joc de cuvinte între Themes – care însemnă «temă» sau «castrum regium Themes», cum este menţionată Timișoara în izvoarele medievale timpurii și Anthemes – lipsa temei. Acest joc sugerează și forma piesei – o intercalare între tema (muzicală) sau teme și absența acesteia. Apariția neașteptată a unui citat din Ceaikovski este contribuția fetiței mele, Anna, care a intrat în camera mea în timp ce scriam, iar din camera ei se auzea valsul din «Lacul Lebedelor». Momentul l-am marcat în partitură”, spune Gabriel Almaşi.

Rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea, îi transmite felicitări: „Îl felicit pe Gabriel Almași pentru acest succes onorant, un premiu prin care comunitatea academică din Universitatea de Vest din Timișoara urcă o nouă treaptă în construcția culturală pe care o edifică an de an, sub deviza „La UVT, Cultura este Capitală!”.

 

Print Friendly, PDF & Email