Premierul moldovean Maia Sandu, la Timişoara: „Întoarcerea tinerilor, după studiile în România, provocarea cea mai mare”

Foto: Universitatea de Vest din Timişoara

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la Timişoara, unde a participat ca invitat de onoare la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Vest, că tinerii care termină studiile în România nu se prea întorc acasă, iar aceasta reprezintă o mare provocare pentru autorităţile de la Chişinău, anunţă Agerpres.

 

„Absolvenţii nu se prea întorc. În general, este o problemă faptul că tinerii din Republica Moldova nu se întorc acasă după studiile făcute în România, pentru că nu cred că au un viitor acasă. Aceasta este provocarea cea mai mare pe care o avem noi, autorităţile de la Chişinău, să le redăm încrederea oamenilor şi în special tinerilor că pot avea un viitor acasă”, a a declarat Maia Sandu, citată de Agerpres.

Premierul moldovean a fost distins cu Medalia de Aur a UVT, ca recunoaştere a meritelor premierului moldovean de promotor al educaţiei, al valorilor europene şi transatlantice.

Foto: Universitatea de Vest din Timişoara

„Dincolo de podul de flori dintre România şi Republica Moldova, sunt sigur că vom pune cărămidă peste cărămidă pentru a consolida, în primul rând, în domeniul Educaţiei, punţi adevărate între cele două ţări-surori”, a afirmat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Prim-ministrul de la Chişinău a mulţumit UVT atât pentru distincţie, cât şi pentru faptul că universitatea timişoreană urmăreşte ceea ce se întâmplă în Republica Moldova: „Sunt bucuroasă că apreciaţi eforturile noastre îndreptate spre construcţia unui stat de drept, a unei societăţi democratice. Cunoaşteţi că noi trăim timpuri dificile, că luptăm pentru puţina democraţie pe care o avem astăzi la Chişinău şi încercăm să o consolidăm. Apreciem atenţia şi ajutorul pe care ni-l acordă sistemul educaţional din România, autorităţile, societatea românească, pentru că noi avem mare nevoie de ajutor.”

Premierul moldovean a menţionat că încă din perioada în care era ministru al Educaţiei a încercat să consolideze relaţiile în domeniu româno-moldovene şi a iniţiat mai multe proiecte concrete, inclusiv pe domeniul învăţământului superior, aducând la Chişinău Agenţia de Asigurare a Calităţii din România, pentru a ajuta să se pună în ordine sistemul educaţional.

Foto: Universitatea de Vest din Timişoara

„Acum îmi doresc să continuăm şi să creştem numărul acestor proiecte. Vă mulţumim că acceptaţi studenţi din Basarabia. Ştiu că de-a lungul timpului au venit mulţi studenţi din Basarabia la UVT şi sperăm să continue. (…)Discutam despre cum putem avea manuale mai bune, poate facem un efort comun cu experţii în domeniul Educaţiei din România. Cred că sunt multe domenii în care putem lucra împreună, în special pentru că noi suntem o ţară mică, cu resurse foarte mici şi am vrea ca aceste eforturi comune să contribuie şi la îmbunătăţirea calităţii, dar şi la creşterea eficienţei pentru Educaţie”, declară premierul Maia Sandu.

Rectorul Marilen Pirtea spune că, la UVT, învaţă peste 700 de studenţi străini, dintre care 400 sunt din Republica Moldova: „Sunt două asociaţii studenţeşti în Timişoara, în UVT ale studenţilor din Republica Moldova, relaţionăm extrem de bine cu ei, iar la nivelul conducerii UVT am promovat toate iniţiativele şi evenimentele pe care ei le-au avut în Timişoara. Încurajăm astfel de demersuri şi chiar ne-am propus să fie principalii formatori de opinie în rândul colegilor lor mai mici din Republica Moldova, într-o campanie de a-i convinge şi pe alţii să vină la studii la UVT, ei ca ambasadori ai UVT oferindu-se în acest demers.”

Print Friendly, PDF & Email