Premierul Florin Cîțu, la Universitatea Politehnica Timişoara: „Cercetarea trebuie să se facă în universități, pe bază de competiție”

Foto: Guvernul României

 

Premierul Florin Cîțu s-a întâlnit la Universitatea Politehnica Timișoara cu reprezentanți ai mediului academic, ai mediului economic și cu studenți – apreciind că acesta a fost „momentul cel mai plăcut al zilei”. Discuțiile s-au axat, în principal, pe zona de cercetare, de finanțare și susținere a acesteia și, implicit, pe crearea de joburi cu valoare adăugată mare, care să-i motiveze pe tineri să rămână în țară.

 

Pornind de la motto-ul Politehnicii, rostit de Regele Ferdinand la inagurarea primei clădiri a Politehnicii – „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care dăinuiește într-însa” – premierul Florin Cîțu a subliniat că acest spirit este și cheia mesajului său: „Avem nevoie de ingineri, de ingineri bine pregătiți, și aveți tot sprijinul pentru a face tot ce este necesar pentru a furniza astfel de absolvenți”.

Vorbind despre creșterea economică accelerată a României, printre cele mai mari din Europa, premierul a mai subliniat necesitatea investițiilor în această perioadă, investiţii care să susțină dezvoltarea pe termen lung, în special în zona de cercetare, care ar putea produce joburi motivante pentru absolvenți și ar fi un motor de dezvoltare pentru întreaga economie. Florin Cîțu a accentuat însă că cercetarea trebuie să se facă în universități, pe bază de competiție, și să producă rezultate palpabile, subliniind că, în aceste condiții, va acorda toată susținerea pentru dezvoltarea de centre de cercetare pe lângă universități.

În cadrul reuniunii, reprezentanți ai Comitetului Director al Universității Politehnica Timișoara, un organism creat în urmă cu șapte ani în premieră națională, care reunește managerii celor mai importante companii din oraș și din zonă, în care se dorește și atragerea autorităților locale, au vorbit despre parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timișoara. Acest parteneriat poate fi extins prin crearea și punerea în practică a unei strategii comune mediu academic – mediu economic – autorități pentru dezvoltarea în continuare a orașului și a zonei.

Rectorul UPT, Florin Drăgan, şi premierul Florin Cîţu. Foto: Guvernul României

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf. univ. Florin Drăgan, a subliniat deschiderea pe care dorește să o imprime, pentru viitor, către zona de cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, dar și prin înființarea de centre de cercetare multidisciplinare, care să ducă la menținerea absolvenților în sistemul de învățământ superior și în zona de cercetare.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și el absolvent al UPT, a declarat că, în acest moment, Politehnica timișoreană este „un adevărat magnet de inteligență”, care atrage tinerii performanți, ceea ce face ca Timișoara să fie un apol tehnologic, nu doar în zonă sau în țară, ci în această parte a Europei.

Print Friendly, PDF & Email