Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a atenționat, vineri, asupra unui potențial risc pe care prelungirea muncii de cercetare de pe șantierele unde au fost făcute descoperiri arheologice l-ar putea genera asupra graficului de execuție asumat de Municipalitate, în cadrul proiectelor cu finanțare europeană de reabilitare a centrului istoric.
Prelungirea perioadei destinată cercetărilor arheologice din zona centrală a orașului riscă să afecteze graficul asumat de Municipalitate pentru lucrările de reabilitare a centrului istoric, avertizează primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Acesta a informat că, pentru Piața Unirii, echipele de arheologi au solicitat recent prelungirea cu încă două luni a cercetărilor.În aceste condiții, atenționează el, vor apărea decalaje față de graficul anunțat inițial. „Câteva săptămâni oricum suntem frânați”, anunță primarul, potrivit aprecierii căruia va apărea un decalaj de minimum trei săptămâni față de graficul asumat inițial.
În ceea ce privește lucrările din Piața Libertății, edilul-șef spune că ar exista șanse ca întreaga lucrare de pavare a pieței să fie finalizată înainte de Sărbătorile de iarnă. În context, pentru a evita blocarea lucrărilor pentru perioade nedeterminate de timp, primarul a adresat un îndemn arheologilor, cărora le-a solicitat să își configureze echipele de cercetare de pe teren astfel încât munca desfășurată pe teren să îngăduie finalizarea lucrărilor de cercetare în timp cât mai scurt.
„Termenul final de execuție (a lucrărilor de reabilitare din centrul istoric al orașului – n.r.) nu poate fi decalat. Dacă cercetările durează prea mult, nu va exista timpul fizic pentru finalizarea la timp”, atenționează Nicolae Robu, referindu-se la graficele asumate Primăria Timișoara în cadrul proiectelor de reabilitare, care beneficiază de finanțare din fonduri europene.
În plus, mai adaugă acesta, este de așteptat ca, la finalizarea cercetărilor arheologice, să poată fi furnizate timișorenilor informații concrete referitoare la rezultatele acestor cercetări, care să justifice durata efectuării cercetărilor. „Muzeul de Istorie a Banatului ar trebui să fie mai bogat”, spune Nicolae Robu, adăugând și că o parte dintre descoperiri ar trebui amenjate in situ, pentru a crește gradul de atractivitate turistică a orașului.
O situație similară, care se va solda tot cu întârzieri în executarea lucrărilor în curs, este cea de pe șantierul deschis la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, unde Primăria derulează, din fonduri de la bugetul local, lucrările de construire a noului corp de clădire și unde echipele de arheologi au anunțat recent că solicită răgaz pentru efectuarea de cercetări, după ce au fost făcute o serie de descoperiri arheologice.
Ultimele comentarii