Preambul la Festivalul catalan: concert de muzică barocă din Catalonia

Muzeul de Arta Timisoara (1)Peste 500 de artişti catalani sunt aşteptaţi să participe, la Timişoara, la Aplec Internacional, prezentat de organizatori drept cel mai mare şi impresionant festival catalan din afara Spaniei. Acesta va include tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane. În preambulul acestui eveniment, în seara aceasta, la Muzeul de Artă va avea loc un concert de muzică barocă din Catalonia.

 

Muzică barocă, în preambul

Concertul de muzică barocă din Catalonia – oferit de grupurile Quartet Segle XVIII și Dansa Barroca – va avea loc în seara aceasta, de la ora 20, în Sala Baroc a Muzeului de Artă Timișoara. Repertoriul, anunţă organizatorii – Muzeul de Artă Timișoara şi Asociația Via Rumania Cultura – cuprinde muzică barocă din secolul al XVIII-lea.

Festival catalanAplec Internacionl este un eveniment organizat în zona din centrul Timişoarei, în perioada 8 – 10 august, de Associació per a la Difusió del Folklore, din Barcelona, Primăria Timişoara, Consulatul Onorific al Spaniei în Timişoara şi Asociaţia ViaRumania Cultura. Peste 500 de artişti catalani vor participa alături de grupuri din România la acest eveniment – prezentat de organizatori drept cel mai mare şi impresionant festival catalan din afara Spaniei –, care va include tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, turnuri umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.

Program

8 august

Festivalul va începe cu un spectacol de Sardanas (hore catalane), vineri, 8 august, de la ora 10, în Parcul Rozelor, urmând să continue cu expoziţii de construcţii umane care vor avea loc pe platoul din faţa Stadionului „Dan Păltinişanu”, precum şi pe platoul din faţa Şcolii Generale nr. 30, începând cu ora 17. În aceeaşi zi vor avea loc dansuri cu bastoane, de la ora 15, în incinta Iulius Mall, urmând ca pe străzile Mărăşeşti şi Alba Iulia să aibă loc un spectacol itinerant. Seara va fi organizat spectacolul „El cel i el Mar a Catalunya” (Cerul şi marea în Catalonia), de la ora 19, în Piaţa Victoriei.

9 august

Sâmbătă, 9 august, de la ora 11, în Piaţa Victoriei va avea loc pregătirea elementelor imaginare, precum şi ateliere de cultură populară catalană, precum cursuri de dans Sardana (horă catalană), cursuri de Falcons (construcţii umane, scrabel multicultural, poze cu capetele gigant). Va urma, de la ora 18.30, o paradă catalană Cercavila, unde se vor prezenta toate grupurile participante la festival, printre acestea numărându-se Ansamblul Timişul, precum şi Peregrinii. Traseul pe care se va desfăşura parada va fi următorul va începe pe str. Mărăşeşti colţ cu str. Gh Dima şi se va încheia în Piaţa Victoriei, în faţa Operei. Ziua a doua de festival se va încheia cu spectacolul „La Terra i el Foc a Catalunya” (Pământul şi focul în Catalonia), de la ora 20, în Piaţa Victoriei.

10 august

Duminică, 10 august, de la ora 11, în Piaţa Victoriei va avea loc pregătirea elementelor imaginare (expunerea elementelor de recuzită), dar şi ateliere de cultură populară catalană, precum cursuri de dans Sardana şi cursuri de Falcons. De la ora 18.30, în Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul va avea loc un concert de muzică din Catalonia, urmând ca de la ora 20.30 să se desfăşoare parada Fanfarei Catalane, în incinta Filarmonicii Banatul. Festivalul se va încheia prin spectacolul „Follia Dels Elements” (Nebunia elementelor), care va începe de la ora 21.15.

Modificare trasee mijloace de transport în comun

Pentru ziua de sâmbătă, 9 august, între  orele18 – 20.30, RATT anunţă modificarea traficului mijloacelor de transport în comun care traversează zona centrală, pentru a permite desfăşurarea paradei catalane.

Astfel, autobuzele de pe linia Expres 7 vor întoarce la Catedrala Mitropolitană, începând cu ora 18, având capăt de linie în staţia autobuzului 33. În timpul paradei autobuzele E7 nu vor circula până la Poşta Mare.

Troleibuzele care circulă pe liniile 11, 14 şi 18 nu se vor abate de la traseu, dar vor fi dirijate, începând cu aceeaşi oră, de poliţiştii rutieri în funcţie de modul în care se vor deplasa participanţii la paradă.

La fel, tramvaiele de pe liniile 1, 2 şi 4 se vor supune dispoziţiilor date de către echipajele de poliţie care vor însoţi desfăşurarea evenimentului.

După ora 20.30, liniile E7, 11, 14, 18, 1, 2 şi 4 vor circula pe traseul obişnuit.

Print Friendly, PDF & Email