„Povestea răchiei”, un proiect pentru promovarea turistică a zonei muntoase a Timişului

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş derulează proiectul „Povestea răchiei”, care foloseşte tradiţia prelucrării prunelor din zona muntoasă a judeţului, unde se află şi bisericile de lemn din zona Făget-Pietroasa, vechi de sute de ani, pentru a aduce în atenţia agenţiilor de turism obiectivele turistice importante din zonă, potrivit Agerpres.

 

Cea mai importantă miză a promovării comunei Pietroasa pentru dezvoltarea turismului în Timiş o reprezintă conectarea acesteia la proiectul «Mic dejun la Margina» şi încercarea de includere în acest demers a pensiunilor turistice care se află la mijlocul distanţei dintre cele două comune apropiate. Sperăm astfel să ţinem turiştii mai mult de o zi în zona amintită, prin cazarea lor în locaţiile din areal, contribuind astfel la susţinerea sectorului privat din domeniu”, declară directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, Delia Barbu.

Printre obiectivele turistice importante din zonă sunt Cascada Şopot, cea mai veche biserică de lemn din Banat, de la Crivina de Sus, ridicată în 1767, Cripta şi povestea Măresei şi Peştera Pietroasa.

În cadrul acţiunilor de promovare, Asociaţia Peisagiştilor din România AsoP, Filiala Teritorială Vest, organizează mâine, pentru 40 de elevi de la Liceul Teoretic din Făget ateliere de lucru despre meşteşugul prelucrării lemnului şi tehnicile folosite la restaurarea bisericii Crivina de Sus, precum şi expoziţia cu tema Despre trecut şi povestea lui în prezent.

În aceeaşi zi, APDT Timiş va organiza un infotrip de promovare turistică a zonei, pentru ghizi şi agenţii de turism de incoming din regiune, într-o prezentare a obiectivelor turistice şi a tradiţiilor locului, trecând prin casele unor producători locali, unde vor avea loc degustări de produse tradiţionale, unde se vor răsfăţa cu pancove de la tanti Letiţia, cu păstrăv şi mămăliguţă şi cu răchie, în gospodăria lui Nelu Duleanţ.

Evenimentul este organizat de APDT Timiş, împreună cu Primăria Pietroasa şi Asociaţia Peisagiştilor din România, filiala teritorială Vest.

Print Friendly, PDF & Email