Povestea Erendirei revine pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara

Erendira&bună-sa/remix readuce pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului de Nobel Gabriel García Márquez.

 

Spectacolul Erendira&bună-sa/remix, cea mai nouă producție Arte-Factum în direcția de scenă a regizorului Kocsárdi Levente, a fost creat în cadrul proiectului independent Dali-Márquez-Dostoievski. El reunește tineri actori din Timișoara, Cluj Napoca, Arad și din Republica Moldova.

Spectacolul va fi jucat în 14 octombrie, de la ora 20, în sala Studio a Teatrului Maghiar din Timișoara.

Evenimentul are loc la exact un an de la avanpremiera primei versiuni a montării mele pe acest fabulos text publicat în 1972, cu zece ani înainte ca scriitorul columbian să fie laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Cu actorii din această nouă distribuție am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem în spectacol, iar experiențele acestei cercetări alcătuiesc arhitectura show-ului nostru care începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție”, spune regizorul Kocsárdi Levente.

Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe, scrise, toate, de Márquez, le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate, mai spune Kocsárdi Levente.

Spectacolul, explică acesta, pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și „trăirism”, cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.

Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă,  cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. «Erendira&bună-sa este», așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați”, mai spune regizorul spectacolului.

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Andrei Patcău, Dragoș Lupău și balerinul Alin Radu. Echipa de creație îi reunește pe  Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie). Spectacolul se desfășoară în limba română.

Erendira&bună-sa/remix este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Local, al Primăriei Timișoara și al Casei de Cultură a Municipiului. Parteneri în acest proiect sunt Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Print Friendly, PDF & Email