Povestea Erendirei, readusă pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara

Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente readuc pe scenă un spectacol inspirat de câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez, Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet.

 

Erendira&bună-sa/remix va avea premiera în 16 august, de la ora 20, în Sala Studio a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, din Timișoara. Următoarea reprezentație va fi în 12 septembrie, de la ora 20, în Sala Studio.

Spectacolul a fost creat în cadrul proiectului independent Dali – Márquez – Dostoievski, spune regizorul spectacolului, Kocsárdi Levente. În urma castingului deschis, el reunește tineri actori din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și din Republica Moldova.

Evenimentul are loc la exact un an de la avanpremiera primei versiuni a montării mele pe acest fabulos text publicat în 1972, cu zece ani înainte ca scriitorul columbian să fie laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Cu actorii din această nouă distribuție am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem în spectacol, iar experiențele acestei cercetări alcătuiesc arhitectura show-ului nostru care începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție”, adaugă Kocsárdi Levente.

Acesta nai spune că scrierile lui Márquez care i-au inspirat – Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte  bătrân, cu niște aripi uriașe –, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate.

Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și «trăirism», cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității”, afirmă Kocsárdi Levente.

În acest spectacol, mai spune el, împreună cu actorii încearcă să vorbească asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz: „Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. «Erendira&bună-sa» este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri.”

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Andrei Patcău, Dragoș Lupău și balerinul Alin Radu. Echipa de creație îi reunește pe  Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), Mona Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Carol Szilak (lumini), David Meda (sunet). Spectacolul se desfășoară în limba română.

Erendira&bună-sa este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum, fiind un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Local, al Primăriei Timișoara și al Casei de Cultură a Municipiului.

Print Friendly, PDF & Email