Porțile de intrare în Timișoara vor dobândi în cursul acestui an o înfățișare nouă

Poarta intrare in TimisoaraUn concept unitar și o abordare care să îmbine armonios elementele de funcționalitate cu cele estetice, aceasta este ceea ce edilul Nicolae Robu așteaptă de la echipele care vor fi implicate în materializarea proiectelor de reamenajare a porților de intrare în Timişoara.

 

Primarul Nicolae Robu a anunțat vineri că a dat undă verde demarării proiectelor care vizează reamenajarea porților de intrare în oraș. Vizate sunt intrările dinspre Arad, Lugoj și Șag, anunțat edilul, care a adăugat că este probabil ca pe listă se se adauge și intrarea dinspre Giroc. Edilul a precizat că proiectele de reamenajare presupun transformarea a ceea ce există deja, astfel încât să rezulte structuri noi din punct de vedere estetic.

Chestionat dacă soluțiile de reamenajare vor ține cont de propunerile făcute în cadrul concursului de proiecte lansat de Primărie în ultimul trimestru al anului trecut, edilul a precizat că vor exista doar elemente preluate din concursul de idei, dar afirmă că nu va fi transpusă în realitate niciuna dintre acele sugestii, pentru că decizia luată împreună cu arhitectul-șef al orașului, Ciprian Cădariu, vizează realizarea unor proiecte unitare, chiar dacă dimensiunea porților poate diferi. În plus, a mai lăsat să se înțeleagă primarul, tinerii arhitecți care au participat la concursul de proiecte au prezentat abordări radicale, care nu au luat în calcul posibilitatea menținerii structurilor de rezistență deja existente, ci au propus soluții complet inovatoare.

Primarul Nicolae Robu mai spune că intrările în oraș vor fi dominate de însemnele reprezentative ale Timișoarei, menționând că pe fiecare dintre porți va sta scris: “Timișoara, orașul declanșării Revoluției Române din Decembrie 1989”. În afară de această mențiune, care se leagă de semnificația-simbol a Timișoarei, cea de oraș în care a izbucnit scânteia Revoluției din 1989, primarul a precizat că, de o parte și de alta a porților de intrare în oraș, vor apărea, pe o coloană, însemnele naționale și cele ale orașului: drapelul României, drapelul U.E. și stema orașului, iar pe o altă coloană, numele orașelor înfrățite cu Timișoara.

Devizul estimativ al lucrărilor nu a fost încă elaborat, a precizat edilul, care mizează pe sume de execuție mai mici de 30 000 de euro și pe acoperirea acestora din sponsorizări.

Nicolae Robu a precizat și că nu s-a discutat până în acest moment cu niciun posibil sponsor și a declarat că, în eventualitatea în care costul lucrărilor de reabilitare va fi suportat de sponsori, numele acestora nu va fi menționat pe plăcuțe amplasate la intrările în oraș.

Print Friendly, PDF & Email