Pompierii din Sânnicolau Mare au salvat un câine îngropat de viu într-o criptă

Foto: Zoran Simici

Un câine a fost practic condamnat la moarte – una lentă, în chinuri – de groparul unui cimitir din Sânnnicolau Mare, care l-a închis, cu bună știință, într-o criptă. Animalul fost salvat de un echipaj de pompieri.

 

Sâmbătă seara, trecând prin cimitirul de pe strada Mărășești, din Sânnicolau Mare, am auzit un câine lătrând înfundat. Lătrăturile se auzeau de sub placa de beton a unei cripte. Când am sunat administratorul cimitirului, care este și gropar acolo, mi-a spus senin că știe de animal – că el pusese placa la criptă, cum două-trei zile – și că l-a lăsat acolo pentru că nu l-a putut scoate din groapă…

La ora 19, am sunat la 112 pentru a solicita ajutor de urgență de la Pompieri. Am fost pasată de la dispecerat la Pompierii naționali, de acolo – la Poliția națională, de unde mi s-a spus să merg să depun plângere la Poliția din Sânnicolau, că vor cerceta – ceea ce însemna, însă, cel puțin alte 24 de ore, timp în care câinele putea muri –, dar că aș putea anunța Jandarmeria. Mi-au mai spus că voi fi sunată când se va decide cine va interveni în situația asta. Timp de aproape o oră după aceea nu m-a sunat nimeni, până acum.

Văzând că nu se rezolvă nimic prin 112, am sunat la Pompierii din Sânnicolau, care au înregistrat plângerea și mi-au spus că se caută procedura legală de a interveni de urgență – și au și găsit-o, în foarte scurt timp – și că voi fi anunțată – ceea ce s-a întâmplat în mai puțin de zece minute.

În vreo 15-20 de minute de la apelul meu telefonic, un echipaj de pompieri, condus de Zoran Simici, a ajuns la cimitir, a deschis cripta, salvând câinele. La intervenție a participat și o echipă de polițiști de la Poliția Sânnicolau Mare și, fiind vorba despre deschiderea unui mormânt, a fost chemat și unul dintre preoții ortodocși, Călin Cioban.

 

Update, 3 septembrie 2018

Poliţia Sânnicolau Mare a decis că nu se impune deschiderea unui dosar penal pe numele groparului Tiberiu Fritea, limitându-se la o amendă de 600 de lei. „Având în vedere că nu a păţit nimic câinele, nu a putut fi încadrată fapta în altă parte. A fost sancţionat contravenţional cu 600 de lei, conform Legii 205/2004, republicată în 2014, art.6, alin. 2, lit. f. Administratorul nu a avut intenţia să omoare câinele, ci a fost o neglijenţă din partea lui”, a declarat, pentru Adevărul, Ionuţ Sîrbu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.

În ciuda a ceea ce spune Poliţia, a existat intenţia atâta timp cât groparul a închis cripta deşi ştia că acolo este acel câine, care… „nu a vrut să iasă din groapă”, după cum mi-a declarat mie groparul.

 

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist TIMPOLIS