Polițist local către un fotoreporter din Timișoara: „Eşti «tu» înaintea mea. Primeşti şi amendă, pentru că eşti nesimţit, un nesimţit de la presă”

Sursă foto: Facebook Alina Pintilie

Fotoreporterul Constantin Duma, corespondent local al Agenției Agerpres, a fost jignit în repetate rânduri de un polițist local din Timișoara și amendat fără niciun temei legal, deși purta mască de protecție anti-Coronavirus și se afla cu o zi înainte ca măsura să devină obligatorie la Timișoara.  „Ești un nesimțit. Uită-te la tine! Și eşti «tu» înaintea mea. Primeşti şi amendă. Pentru că eşti nesimţit. A! Un nesimţit de la presă”. Poliția Locală Timișoara anunță că s-a autosesizat în privința acestui incident.

 

În urma cercetării prealabile efectuate de Compartimentul Control Intern, a fost sesizată Comisia de Disciplină, având în vedere calitatea de funcționar public a polițistului local (…) în vederea stabilirii gradului de vinovăție a acestuia și a măsurilor legale, în cazul în care se va constata că faptele săvârșite constituie abatere disciplinară, conform legislației în vigoare și Regulamentului Intern al Direcției Poliția Locală Timișoara”, transmite Direcția Poliției Locale Timișoara.

Constantin Duma a relatat că se afla vineri, 24 aprilie, după ora 20, în magazinul Profi, de pe strada Renaşterii, din Timişoara, la cumpărături. Era cu o zi înainte de intrarea în vigoare a măsurilor instituite de Primăria Timişoara privind obligativitatea purtarii măştii de protecție în spaţiile închise. Cu toate că măsua nu intrase în vigoare, un polițist local, dând dovadă de exces de zel nejustificat și de lipsă de politețe acută, i-a cerut pe ton imperativ să-și pună masca pe față și l-a numit „nesimțit”.

Când fotoreporterul a dat să îi răspundă, i-a tăiat-o scurt: „Mai vorbeşti ? Nesimţitule. Cartea de identitate!” și s-a prezentat „Avramescu”.

„A fost o solicitare legală, corectă, m-am supus. I-am dat buletinul, îl aveam pregătit împreună declaraţia legală necesară. A plecat spre ieşire şi din uşa mi-a strgat răspicat că înainte : «La mașină!» Bulversat, am ieşit din magazin şi atunci am observat că un microbuz al Poliţiei Locale era parcat imediat lângă magazin. În maşină mai era un lucrător, iar domnul Avramescu a urcat în locul şoferului şi-a pregătit nişte documente, după care mi-a cerut «hârt-tia!» Am înţeles că era vorba despre Declaraţia pe proprie răspundere. I-am înmânat-o”, scrie Constantin Duma pe pagima sa de Facebook. Apoi relatează dialogul:

„– De ce tremuri, mă?

– Pentru că m-aţi făcut nesimţit. Or u nu v-am jignit pe dumneavoastră.

– Şi nu eşti nesimţit? Uită-te la tine!

– Eu am vorbit cu dumneavoastră.

– Tu eşti un nesimţit şi eşti «tu» înaintea mea. Primeşti şi amendă.

– De ce ?

– Pentru că eşti nesimţit. A! Un nesimţit de la presă!

A observat din documentul pe care îl avea în mâna că eram din presă, avea identitatea pe legitimaţia de presă.

– Îţi dau amendă de la 500 la 1500 de lei

– Pentru ce ?

– Pentru că pe hârtie nu scrie că mergi să-ţi cumperi mâncare. Aici nu eşti în documentare oficială, cum scrie pe foaie.

– Vă înşelaţi, scrie «magazin».

–Ți-am spus că eşti nesimţit ! Mai eşti şi obraznic!

A schimbat câteva vorbe cu colegul din maşină.

– Îți dau 500 de lei amendă!

– De ce?

– Pentru că aşa vreau eu.

– Sancţiunea se dă gradual.

– Eu stabilesc gradualul. Ţi-am făcut mustrare verbală, prima. A doua îţi dau 500 de lei amendă. Gradual să nu-ţi dau 1500 din prima.Ţi-am spus să-ţi pui masca în magazin?

– Am pus-o. Fără să comentez. Sancţionarea nepurtării măştii intră în vigoare de mâine, 25 aprilie 2020.

– De ce vorbeşti aşa reţinut? Ai ceva de înregistrare? Noi, oricum avem acces la imaginile pe camerele de supraveghere şi o să-ţi citesc pe buze tot ce ai zis.

În acel moment intervine colegul domnului Avramescu şi stabilesc dânşii că trebuie să plece la un eveniment. Bineînțeles că mă mai gratulează cu apelativ de nesimţit, îmi dă actele şi pleacă în trombă”…

 

Print Friendly, PDF & Email