Poliţia Timiş a deschis dosare penale pentru instigare pe Facebook, după protestele #rezist

Poliţiştii din Timiş au întocmit două dosare penale pentru instigare publică, în urma unor postări pe Facebook legate de protestele faţă de legile justiţiei din luna decembrie. Poliţiştii îşi consider că prin acele mesaje utilizatorii ar fi fost manipulaţi şi incitaţi la acte de violenţă.

 

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş anunţă că au fost întocmite două dosare penale pentru instigare publică. Asta după ce, spun ei, în decembrie anul trecut, când la Timişoara au avut loc mai multe proteste faţă de legile justiţiei, pe Facebook utilizatorii ar fi fost manipulaţi şi incitaţi la acte de violenţă.

În luna decembrie a anului 2017, pe reţelele sociale, cetăţenii au fost invitaţi să participe la o serie de manifestaţii publice. Sub protecţia anonimatului, a existat tendinţa ca utilizatorii de bună-credinţă să fie manipulaţi, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/ştiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenţă). În acest context, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean Timiş efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare publică”, transmit oficialii IPJ Timiş, citaţi de Mediafax.

Unul dintre organizatorii protestelor din Timişoara faţă de legile justiţiei, Răzvan Codreanu, a anunţat pe facebook că este citat ca martor într-un dosar penal pentru instigare publică, acesta fiind invitat în 15 ianuarie la sediul Poliţiei Timiş.

Reprezentanţii Poliţiei Timiş declară că cercetările în cele două dosare penale se efectuează “pentru siguranţa comunităţii şi a persoanelor care participă la manifestaţii, ca urmare a postărilor pe reţelele de socializare a unor mesaje prin care cetăţenii sunt îndemnaţi la săvârşirea de acte de violenţă”.

Poliţiştii timişeni au făcut un apel către cetăţenii care doresc să participe la proteste să se exprime fără violenţă şi într-un mod civilizat.

SORIN OLARU

 

Print Friendly, PDF & Email