Poliţia a ridicat mii de monede, fragmente ceramice şi vârfuri de suliţe de metal

După 15 percheziţii la persoane suspectate de vânzarea unor obiecte de patrimoniu

Monede vechiPeste 2.200 de monede şi diverse obiecte susceptibile a fi clasate în patrimonial cultural, printre care fragmente ceramice sau vârfuri metalice de suliţe, au fost ridicate în urma percheziţiilor de luni din Timiş şi alte cinci judeţe.

 

Inspectoratul de Poliţie Timiş anunţă, într-un comunicat de presă că este vorba despre 15 percheziţii, care au avut loc luni dimineaţa în judeţele Timiş, Caraş- Severin, Prahova, Argeş, Constanţa şi Vrancea. În urma acestor acţiuuni, au fost găsite şi ridicate peste 2.200 de monede şi alte obiecte susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, precum şi un detector de metale. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 2.267 de monede, mai multe fragmente ceramice, vârfuri de suliţe din metal, un topor din bronz, un detector de metale, precum şi şase unităţi de calculator, un laptop şi trei tablete”, se arată în comunicatul IPJ Timiş, citat de Mediafax.

Percheziţiile au vizat 11 persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat pe Internet piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor săpături în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Ionuţ Bocancea, spune că şase persoane au fost audiate în acest caz, însă niciuna dintre acestea nu a fost reţinută: „Au fost la audieri şase persoane, însă în urma audierilor nu s-a impus reţinerea niciuneia dintre persoane. Vor fi cercetate în stare de libertate”. Potrivit acestuia, poliţiştii nu au stabilit, deocamdată, prejudiciul în acest caz.

Conform unor surse judiciare, una dintre persoanele care au fost audiate este Raoul Ş., muzeograf la Muzeul Banatului din Timişoara, expert atestat în medalistică şi numismatică antică. De asemenea, în reţea ar fi implicat şi un poliţist din judeţul Vrancea.Poliţiştii continuă cercetările în acest caz, pentru infracţiuni de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Luni dimineaţă, 15 percheziţii au avut loc în şase judeţe, la persoane suspectate că se ocupau cu vânzarea unor obiecte de patrimoniu şi piese arheologice. La acţiune au participat peste o sută de poliţişti.

Print Friendly, PDF & Email