Prin poligonul de legume-fructe de la Covaci se doreşte ajutarea producătorilor locali autentici

 Legume si fructeDeşi e la nivel de documentaţie, viitorul parc agroalimentar pe care Consiliul Judeţean Timiş vrea să-l realizeze în următorii ani la Covaci, nu are deocamdată în proiect măsuri preferenţiale concrete care să-i ajute pe producătorii autentici timişeni în lupta cu importatorii. Totuşi, există intenţii în acest sens, însă rămâne de văzut cum vor fi materializate acestea.

 

„Ne-am cam săturat de produse de import”

Până acum Consiliul Judeţean Timiş nu a avut noroc cu investiţiile pe care le-a tot preconizat pentru implementare pe terenul pe care îl deţine la Covaci. Mai întâi deponeul care urma să se construiască acolo a fost relocat la Ghizela, din cauza opoziţiei localnicilor. Ulterior, ambiţiosul proiect al Parcului fotovoltaic, pentru care s-au cheltuit destul de multe resurse la nivel de documentaţii preliminare, nu s-a mai concretizat. Acum un alt proiect grandios este conceput pentru aceeaşi zonă, vizând construcţia unui aşa-numit Poligon agroalimentar Agratim care se doreşte a fi un „punct strategic de distribuţie internaţională a produselor locale şi din toată lumea”, pe sectorul legume-fructe, după cum îl prezintă iniţiatorii, un grup de consilieri judeţeni PNL.

Conform prezentării CJ Timiş, poligonul alimentar reprezintă un centru de preluare, procesare, industrializare, desfacere şi valorificare a produselor agroalimentare la un nivel de calitate şi standard internaţional eliminând două deziderate principale, respectiv perisabilitatea rapidă şi distanţa mare între producător şi consumator. Iar proiectul implică obiective mai mult decât ambiţioase: „Va crea, cu siguranţă, locuri de muncă pentru aproximativ 15.000 de oameni dar şi o creştere a PIB-ului de la nivelul judeţului cu peste trei milioane de euro într-un sector economic sustenabil.”  

Unii consilieri judeţeni au avut observaţii şi obiecţii legate de acest proiect, prima vizând vechea problemă a producătorilor locali sufocaţi de concurenţa importatorilor. „În acest poligon trebuie să ne axăm în special pe produse autohtone şi mai puţin pe produse de import, pentru că ne-am cam săturat de produse de import. De asemenea, am dori ca acest poligon să fie un proiect de succes şi să nu devină ceea ce a devenit Parcul Industrial în ultimul timp. Acest poligon agroalimentar este foarte important şi va intra în concurenţă cu pieţele de gros”, a spus unul dintre consilieri, solicitând lămuriri legate de accesibilitatea acestui proiect în raport cu producătorii locali, care ar trebui să fie primii vizaţi de o asemenea investiţie.

Deocamdată, asigurările date de reprezentanţii CJ Timiş au fost la nivel de intenţie. „Acest poligon este orientat în special către produsele autohtone din judeţul Timiş şi din regiunea Banat, pentru că nu poate funcţiona la o asemenea dimensiune doar cu produse din judeţul Timiş, apoi vor fi produse din Euroregiune V, naţional şi internaţionale pentru că sunt produse complementare care generează activităţi şi produse polivalente care nu pot pune la dispoziţie toate componentele necesare unei industrii alimentare complexe”, transmit reprezentanţii administraţiei judeţene.

Conform aceloraşi oficiali ai CJ Timiş care se ocupă de proiect, „prioritate vor avea produsele autohtone din judeţul Timiş şi din Banat, respectiv legume, fructe, fructe de pădure, carne şi peşte pentru că producătorii locali nu-şi pot desfăşura activitatea de producţie pentru că nu au centre de desfacere.”

Dincolo de aceste intenţii şi teorii, deocamdată nu au fost enunţate însă măsuri concrete menite să sprijine producătorii autohtoni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe în derularea proiectului.

O capacitate uriaşă

Marius Martinescu si Tiberiu LelescuAşa cum este conceput, poligonul agroalimentar de la Covaci ar trebui să aibă o capacitate uriaşă. „750.000 tone este capacitatea estimată pentru a procesa acest poligon agroalimentar. Terenul actual are o suprafaţă de 60 de hectare şi se preconizează că aproximativ 400 de companii îşi vor desfăşura activitatea în interiorul acestui poligon”, spun reprezentanţii CJ Timiş.

Unul dintre iniţiatori, consilierul judeţaen PNL Tiberiu Lelescu, speră că proiectul va fi implementat la capacitatea anunţată, caz în care va fi loc cu siguranţă şi pentru importatori, şi pentru producătorii autohtoni. „Va fi un centru de colectare, de procesare, de desfacere, cu o dimensiune care nu mai există în Europa decât la Barcelona. Se preconizează că termenul de realizare ar fi undeva la patru ani, aşa că ar fi bine ca în acest an să ne străduim măcar să terminăm proiectul, pentru a nu pierde surse valoroase de finanţare”, declară Tiberiu Lelescu. Adăugând că nu se mai poate reveni la vechile centre de achiziţie, ideea fiind ca, printr-un astfel de proiect, să nu mai exportăm materii prime, ci produse finite, cu o valoare comercială mai mare. „Să nu mai exportăm grâu, de exemplu, ci macaroane. Să nu mai exportăm fructe, ci dulceaţă sau compot. Rămâne de văzut cum se va derula acest proiect, pentru că un astfel de centru se înfiinţează greu şi se desfiinţează în câteva zile, dacă nu ai grijă de el”, explică Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email