PNL vrea impozitarea, cu până la 95 la sută, a pensiilor speciale

Doi parlamentari PNL au depus azi un amendament prin care se introduce impozitarea pensiilor special, pentru a duce banii în sprijinul luptei anti-Covid, anunță Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și prim-vicepreședinte al PNLTimiș.

 

Liderii deputaţilor şi senatorilor PNL, Florin Roman şi Daniel Fenechiu, au depus, azi, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%. Propunerea vizează impozitarea cu:

  •  10% a pensiilor speciale între 2001- 4000 de lei;
  •  60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001- 7000 de lei;
  •  95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 de lei.

„Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia”, explică deputatul liberal de Timiș Marilen Pirtea.

PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii, explică Marilen Pirtea. Amendamentul, adaugă acesta, poate trece în maximum o săptămână de Parlament, „dacă există voință politică”.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:  parlamentarii și funcționarii parlamentari,  magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curții de Conturi, Avocatul poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

 

Print Friendly, PDF & Email