PNL Timișoara solicită conducerii Primăriei angajarea la un proiect comun în problema Colterm

PNL Timişoara pune întreaga responsabilitate pentru criza Colterm pe umerii administraţiei USR a Timişoarei, pe care o acuză şi că a refuzat dialogul cu PNL şi soluţiile propuse. Liberalii cer conducerii Primăriei să accepte dialogul pentru găsirea unei soluţii la problema Colterm.

 

PNL Timiş acuză că, deşi de aproape un an și jumătate, Colterm are o echipă care răspunde de bunul mers al acestei societăți, aceasta nu a venit cu un plan de redresare a societății, nici cu o proiecție pentru viitorul apropiat, care să garanteze că abonaţii Colterm vor avea apă caldă și căldură. „A trecut timpul și găsirea vinovaților din trecut nu mai ține loc de căldură sau apă caldă. Noii responsabili, conduși de către viceprimarul Ruben Lațcău, nu au acceptat dialogul mai bine de un an de zile cu nimeni, nu au acceptat soluții și propuneri viabile, considerând că sunt singurii atoateștiutori. Așa s-a ajuns ca în ziua de azi să trăim în frig într-un oraș modern ca Timișoara, într-un oraș care în scurt timp devine capitală cultural europeană”, afirmă liberalii timişoreni într-un comunicat de presă.

Aceştia îl acuză pe viceprimarul Ruben Lațcău că, în iarna anului trecut, a numit la conducerea Colterm un director cu probleme penale „care în loc să vină cu un plan de restructurare a societății, a investit 20.000 euro într-o mașină nouă, pentru confortul personal. Abia după ce a fost descoperit ca fiind cu probleme penale, deși știa Ruben Lațcău de această «pată» din CV, directorul a fost demis. A urmat demiterea vechiului Consiliu de Administrație, pe motiv că în trecut s-au făcut greșeli mari. Ce au făcut apoi noii responsabili ai Colterm? Au numit aceiași oameni în noul Consiliu de Administrație, cumpărând voturile din Consiliul Local ale lui Raul Ambruş, un membru exclus din PNL pentru comportamentul său violent din cadrul partidului, și numindu-i apropiații drept răsplată”.

Reprezentanții PNL în Consiliul Local Timișoara spun că au înțeles că Ruben Lațcău își asumă coordonarea problemelor Colterm, ceea ce a făcut ca deciziile să fie sprijinite și de PNL „până la un punct”. „De fiecare dată când s-a făcut ceva greșit, liberalii au atras atenția că se merge pe un drum înfundat, care va cauza grave probleme legate de asigurarea căldurii în oraș. Nu s-a înțeles nici atunci. Astfel, printr-un management incompetent s-a ajuns ca societatea, implicit Primăria Timișoara, să fie sancționată cu o amendă record de 21de  milioane de euro! Ba mai mult, am fost informați că acea amendă este contestată și nu este achitată, dar nimeni nu recunoaște că, pentru a fi suspendată a trebuit achitată în instanță o cauțiune de 10%, adică 2,1 milioane de euro, bani cu care se putea achiziționa materie primă pentru asigurarea agentului termic”, acuză PNL Timişoara.

Liberalii timişeni susţin că au propus echipei lui Ruben racordarea la conducta Transgaz, pentru a beneficia de gaz mai ieftin cu aproape 30 la sută, dar că această propunere a fost refuzată, mergându-se în continuare pe achiziționarea de gaz de la Eon.

Pregătirea insolvenței s-a făcut prost, fără a se discuta cu nimeni, intrarea în insolvență făcându-se în grabă, ceea ce a determinat sistarea gazului de către Eon și rămânerea orașului fără agent termic pentru mai bine de 10 zile în perioada octombrie – noiembrie 2021. S-a intrat în insolvență fără a se face un stoc de cărbune necesar asigurării căldurii, iar odată cu intrarea în insolvență, achiziționarea cărbunelui s-a făcut mult mai greu, trăind practic de pe o zi pe alta. Situația a fost salvată de Guvernul Cîțu, mult blamatul guvern pe care cei de la USR l-au dărâmat împreună cu AUR și PSD”, transmit reprezentanţii PNL Timişoara. Aceştia reamintesc că aproape 54 milioane de lei au fost alocați Timişoarei în luna decembrie 2021.

În tot acest haos, aleșii USR au venit cu propunerea de triplare a gigacaloriei, au revenit ulterior și s-au rezumat doar la dublarea gigacaloriei, susținând că s-a scumpit enorm gazul, fără a spune adevărul: Timișoara folosește 70% cărbune, al cărui preț nu a crescut la o valoare încât să justifice triplarea prețului consumatorului. PNL Timișoara a propus ca aceste costuri să fie crescute etapizat, pentru a putea fi achitate de către timișoreni. Soluția jecmănirii buzunarului timișoreanului nu este soluția salvatoare. Pe rând, au fost majorate impozitele, energia electrică și termică. Pe tot parcursul anului 2021, reprezentanții PNL Timiș au vorbit despre aprovizionarea cu cărbune, refacerea stocului de iarnă, dar s-a ales din nou soluția USR: folosirea exclusivă a gazului, fără a lua în calcul faptul că, din punct de vedere tehnic, nu se poate, iar prețul gazului s-a triplat”, se menţionează în comunicatul PNL Timiş.

Aceştia reproşează conducerii Primăriei că face apel public către parlamentarii de Timiș, către partide, către Guvern acum când „a dat din nou cu capul în zid”: „Tragem speranța că, în ultimul an, administrația USR a înțeles că nu deține adevărul absolut, că unanimitatea creată artificial este dăunătoare unei largi majorități a populației, că aruncând vina în trecut și blamând în dreapta și în stânga nu se rezolvă problema prezentului și, cu atât mai puțin, a viitorului!”

Parlamentarii PNL și conducerea PNL Timișoara transmit că înțeleg „disperarea administrației USR”, dar, mai mult înțeleg suferința și frustrarea oamenilor de rând: „Împreună, liderii PNL vor face toate demersurile la Guvern pentru a susține finanțarea sau, mai bine spus, refinanțarea sistemului centralizat de încălzire din Timișoara. Totuși, nu aceasta este soluția pe termen lung pentru problema Colterm.”

PNL Timișoara solicită încă o dată angajarea la un proiect comun în administrația locală pentru stabilizarea situației: „Colegi din USR, vremea războaielor a trecut, e timpul să lăsați deoparte politica agresivă care v-a adus succes în alegeri, pe vremea când nu cunoșteați deloc realitățile din administrație. De peste un an sunteți un factor determinant în luarea deciziilor și aveți obligația de a rezolva problemele oamenilor, nu prin tergiversări și arătat cu degetul. Acceptați dialogul nu doar în momentele critice și când nu mai știți încotro să o apucați.”

 

Print Friendly, PDF & Email