PMP Timiş: “Autoritățile locale sunt surprinse ori de ninsorile abundente, ori de vremea caniculară”

Culturi parjoliteReprezentanţii PMP Timiş spun că zeci de mii de hectare sunt pârjolite de soare din cauza dezinteresului arătat de principalii decidenți față de situația îngrijorătoare a culturilor agricole afectate de seceta extremă.

 

Partidul Mișcarea Populară Timiș condamnă public dezinteresul arătat de principalii decidenți față de situația îngrijorătoare a culturilor agricole afectate de seceta extremă: “Atât autoritățile locale, cât și cele guvernamentale sunt total dezinteresate să abordeze cu responsabilitate problema secetei care ne afectează aproape an de an. În mod invariabil, autoritățile locale sunt surprinse ori de ninsorile abundente ori de vremea caniculară”.

Reprezentanţii PMP Timiş spun că zeci de mii de hectare – din suprafaţa agricolă de 869.665 hectare, din care 61,03 % este teren arabil – sunt pârjolite de soare, fiind afectate în mod special culturile de porumb, floarea-soarelui și soia. “În acest context, reprezentanții Consiliului Judetean Timiș se limitează la a ne vorbi despre pagubele imense, despre procesele-verbale de constatare a pagubelor, despre prețurile alimentelor ce se vor majora în toamnă și despre lipsa fructelor și  a legumelor autohtone din piețe”, declară Roxana Iliescu, preşedintele PMP Timiş. Aceasta opinează că e nevoie de o mai mare implicare a CJ Timiș în acţiunile de sprijinira a fermierilor.

În loc să evalueze pagubele, specialiștii în agricultură din CJ Timiş ar fi trebuit să facă o evaluare asumată a sistemului de irigații din județ și să inițieze proiecte concrete menite să limiteze efectele negative ale secetei extreme”, mai spune oficialul Mişcării Populare Timiş. Adăugând că este nevoie atât şi de implicarea autorităților locale, şi de cea a Guvernului, pentru implementarea urgentă a programelor de finanțare europeană, pentru construirea unor sisteme funționale de irigații și de centre regionale de colectare a apei, pentru a nu mai depinde aproape în fiecare an de starea vremii și de importurile de cereale, fructe și legume. 

 

Citeşte şi:

Seceta a afectat zeci de mii de hectare de culturi agricole din Timiş

Print Friendly, PDF & Email