PMP demarează campania “Alegem primarul în două tururi”

Partidul Mişcarea Populară a demarat campania “Alegem primarul în două tururi”, prin care îşi propune strângerea a peste un milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, anunţă PMP Timiş

 

“Nevoia de a repara erori legistative care au făcut ca democrația din România să fie afectat în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri”, declară preşedintele PMP, Traian Băsescu.  La București, de exemplu, spune el, primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători: „Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din București se alege cu peste un milion de voturi?” Liderul PMP consideră că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral, iar acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale, mai spune Traian Băsescu, atrăgând atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale.

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie pe străzile tuturor localităţilor din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7%-10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi la creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD, anunţă PMP Timiş.

PMP a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, PMP a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

Print Friendly, PDF & Email