Plouă în Incuboxx

Primăria Timişoara cere o expertiză a clădirii

Incuboxx Timisoara Foto timisoaraonlineIncuboxx, clădirea incubatorului de afaceri IT, pare să fie o sursă nesfârşită de probleme. După deficienţele legate de ocupare şi administrare, acum Primăria Timişoara intenţionează să realizeze o expertiză după ce a constatat că prin pereţii ultramoderni de policarbonat ai clădirii se infiltrează apa de ploaie.

 

Expertiză pentru stabilirea vinovăţiilor

După ce s-a constatat că plouă în clădirea Incubatorului de afaceri IT, Incuboxx, realizată cu multe controverse şi bani europeni pe Calea Circumvalaţiunii, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că va comanda o expertiză, pentru a stabili cine se face responsabil de deficienţele apărute. „Au fost anumite divergenţe între proiectanţi şi executanţi vizavi de anumite imperfecţiuni. De exemplu, au fost infiltrări ale apei, când a plouat intens. Proiectantul spune că soluţiile sunt corecte, dar executantul nu a lucrat cum scrie la carte, executantul spune că el a lucrat cum trebuie, dar soluţia nu este bună. Noi nu avem de unde să ştim. Direcţia de Dezvoltare care a asigurat managementul proiectului nu are de unde să ştie. Şi atunci am recurs la o expertiză”, declară Nicolae Robu.

Expertiza tehnică va fi realizată de o firmă din Cluj Napoca şi, în funcţie de vinovăţiile stabilite, Municipalitatea anunţă că va lua măsuri.

„Eu am spus de la început că acest proiect a fost gândit de persoane care nu aveau şi nu au nici acum nicio legătură cu domeniul IT, şi nici cu incubarea afacerilor de acest tip. De la început s-au stabilit obiective nerealiste şi s-a plecat de la nişte premise greşite. Pe termen mediu, nu cred că obiectivul se va dovedi eficient, după cum este condus şi gândit”, ne-a declarat fostul consilier local PNL Ciprian Jichici, iniţiatorul mai multor interpelări pe tema Incuboxx.

Un proiect contestat

Pe baza unui proiect gândit şi implementat parţial în pe perioada fostei administraţii, Primăria Timişoara inaugura, în 2014 Centrul de afaceri IT&C Incuboxx, ce ar fi trebuit să găzduiască firme ce activează în domeniul IT&C, aflate la început de drum sau în curs de consolidare. O bună perioadă de timp clădirea a rămas goală, costurile de întreţinere fiind suportate de Municipalitate.

Imobilul, considerat una dintre cele mai moderne şi avangardiste construcţii din ţară, a costat 17,7 milioane de lei, şi se spera că va fi, conform discursurilor de la inaugurare, o “structură locală de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativei antreprenoriale locale, într-un domeniu de importanţă strategică pentru dezvoltarea Timişoarei – tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiile”.

Construită în regim de demisol, parter şi patru etaje, cu o suprafaţă de 6.311 metri pătraţi şi, în urma unei administrări comune, asigurate de Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi Primăria Timişoara, clădirea ar fi trebuit să ofere absolvenţilor de informatică şansa de a porni o afacere proprie într-un spaţiu cu facilităţi adecvate, la preţuri bune. Capitol nelămurit de la început, când s-a plecat cu ideea că Incuboxx ar urma să găzduiască zeci de firme, antreprenori ce activează în domeniul IT&C la început de drum sau întreprinderi în curs de consolidare, şi că firmele care ajung acolo trebuie să plătească ori o sumă modică, plus utilităţi, ori doar utilităţi.

Controversele legate de această clădire nu s-au legat doar de proiectul în sine, ci şi de aspectul ei, considerat de unii consilieri locali ca unul industrial, ce nu-şi are locul într-o zonă centrală a Timişoarei. Susţinătorii proiectului, în forma în care e acum, declară, însă, că respectiva clădire reprezintă un proiect avangardist, inclusiv prin materialul neconvenţional folosit pentru geamuri. Construcţia este dotată cu geamuri din policarbonat multistrat care împiedică lumina să strălucească din monitoarele calculatoarelor şi izolează termic birourile.

Potrivit oficialităţilor timişorene, Incuboxx este prima clădire de acest fel din România. Judecând după problemele apărute pe parcurs, posibil şi ultima.

Print Friendly, PDF & Email