Platformă unică în România pentru o a doua opinie în cazul pacienților cu boli interstițiale pulmonare

Sursă foto: Spital „Victor Babeş” Timişoara

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare, dar și a medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă de online de diagnosticare gratuită.

 

Pagina de internet ce cuprinde platforma – www.pidsecondopinion.ro – este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încarcă rezultatul investigaților imagistice, dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii. Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai SpitaluluI de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Utilizatorul își creează un cont, se loghează cu o parolă – care se generează automat și care oferă securizare suplimentară – și își introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute doar de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic, spun reprezentanţii spitalului.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini computer tomograf, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile întră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, explică dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

Dr. Diana Manolescu

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

Dr. Diana Manolescu mai spune că pneumonia interstițială difuză (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului: „Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferența o face experiența medicală îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe şi au o cu o rată de supravițuire medie de 4-5 ani.”

Clinica de Pneumologie a Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara este centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019.

Print Friendly, PDF & Email