„Plasma e darul de Crăciun”, campanie umanitară în trei mari oraşe din ţară

Foto: 360medical.ro

Societatea civilă din trei mari oraşe, printre care şi Timişoara, se mobilizează pentru a încuraja donarea de plasmă necesară pacienţilor covid în stare gravă.

 

Plasma e darul de Crăciun este numele unei campanii umanitare care vizează donarea de plasmă pentru pacienții infectați cu virusul covid-19, aflați în stare gravă și internați în aceste zile în spitalele din Cluj, Sibiu și Timișoara.

Desfăşurată de grupurile de inițiativă civică Vă ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timișoara, campania își propune să mobilizeze în perioada 24 noiembrie – 24 decembrie 1.000 de donatori de plasmă convalescentă și face în acest sens apel la solidaritatea pacienților vindecați de covid-19 care au prezentat forme ușoare și medii ale bolii.

Toate informațiile medicale ale campaniei, dar și statistici actualizate zilnic legate de situația donatorilor din cele trei centre vor fi disponibile pe site-ul dedicat plasmaesteviata.ro, care a fost lansat ieri.

Plasmafereza – donarea de plasmă convalescentă – este o procedură care salvează vieți. Dacă înainte de epidemia de covid-19 spuneam cel mai des că sângele înseamnă viață, iată că acest virus ne readuce în discuție o terapie veche de peste 100 de ani, a cărei importanță ne dorim să ajungă în atenția potențialilor salvatori”, explică medicul Eduard Egri, vorbind despre oportunitatea prezentării la centrele de transfuzie partenere după încetarea riscului de transmitere a bolii.

Campania beneficiază de o pagină dedicată pe Facebook, https://fb.com/plasmaesteviata, al cărei conținut va include opinii ale medicilor implicați în campanie, dar și apeluri ale personalităților recunoscute pentru activismul lor civic la nivel local și național.

„Este prima acțiune care adună împreună energia unor grupuri de suport, active în cele trei orașe din Transilvania”, spune judecătorul Cristi Danileț, din partea Vă ajutăm din Cluj. Adăugând că „obiectivul legat de Crăciun este doar o primă etapă în campania pe care o desfășurăm și în care îndemnăm la solidaritate persoanele care au văzut ce înseamnă acest virus, dar care au avut șansa unei vindecări la domiciliu”.

Plasma e darul de Crăciun este și o modalitate de a da mai departe ceva din această șansă personală a dezvoltării unei forme ușoare, fiindcă potrivit studiilor, plasma recoltată de la un singur donator poate salva trei vieți”, spune şi medicul Laura Ghibu, născută în Sibiu, stabilită în Suedia.

Grupurile de sprijin Vă ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timișoara reunesc în prezent peste 20.000 de membri. Ele sunt constituite drept comunităţi ce activează în mediul online, fiind fondate pe Facebook încă de la începutul pandemiei de covid-19 în România, ca un răspuns al cetățenilor la agresivitatea noului tip de Coronavirus. Personalul medical şi organele de ordine au beneficiat în perioada stării de urgenţă de echipament de protecţie prin implicarea activă a celor trei grupuri.

Print Friendly, PDF & Email