„Plămânul artificial”, ultima șansă în cazul bolnavilor cu leziuni grave ale aparatului respirator

Pacient conectat la „plămân artificial”. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Bolnavii aflați în stare gravă în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului, anunţă medicii de la acest spital.

 

Aşa-numitul „plămân artificial” (Extracorporeal Membrane Oxygenation – ECMO), este un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui, spun medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timişoara. Structura acestuia, explică ei, este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată, leziunile grave ale plămânului nepermiţând funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special.

Medicii dela Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara anunţă că au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19.

“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o proporţie mai mare de 70-80 la sută, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între «plămânul artificial» și plămânul pacientului”, explică Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Dr. Ciprian Gîndac. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Dispozitivul ECMO, care se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare a pacientului la „plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați cu forme severe de infecție cu noul coronavirus, în Secția de Terapie Intensivă.

Print Friendly, PDF & Email