Plafoane salariale şi retribuţii după performanţe, pentru directorii societăţilor Primăriei

Primaria TimisoaraÎn premieră, Municipalitatea timişoreană vrea să impună un plafon pentru salariile directorilor societăţilor din subordinea Primăriei şi să stabilească o retribuţie care să ţină cont de performanţe.

 

Limită la şase salarii medii 

Despre salariile unor societăţi din subordinea Primăriei, unele cu pierderi şi datorii, s-a vorbit nu o dată. Unele informaţii legate de salarii astronomice erau fabulaţii, altele, poate că nu. Tocmai de aceea prin hotărâre de consiliu local Primăria Timişoara vrea să facă ordine pe acest segment, impunând limite, dar şi retribuţii conform performanţelor obţinute.

Cu aplicare directă pentru SC Drumuri Municipale SA, SC Pieţe SA, SC Aquatim SA, SC Retim Ecologic SA, SC Horticultura SA, SC Colterm SA. Primăria a stabilit că remuneraţia directorilor este stabilită de Consiliul de Administraţie şi nu poate depăşi nivelul stabilit pentru membrii executivi ai Consiliului de Administraţie. “Remuneraţia este formată dintr-o indemnizaţie fixă, care nu poate depăşi de şase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă, conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, transmit reprezentanţii Municipalităţii.

Primăria introduce însă în remuneraţie şi o componentă variabilă legată de performanţă, mai precis “o cotă de participare la profitul net al societăţii, acordarea de acţiuni, stock-options sau o schemă echivalentă, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă”, scopul fiind acela de co-interesare a directorilor în cauză în raport cu performanţele societăţilor pe care le conduc.

Pentru un plus de transparenţă, Primăria a mai precizat că politica şi criteriile de remunerare a administratorilor şi directorilor, precum şi nivelul salariului şi celelalte avantaje oferite fiecărui administrator şi director “sunt făcute publice pe pagina de internet a întreprinderii, prin grija consiliului de administraţie”.

 

Consilier local: “Nu este normal ca un director de societate să aibă salariu mai mare ca primarul”

Plafonarea salariilor directorilor societăţilor din subordinea Primăriei este considerată oportună de către consilierul local PNL Simion Moşiu: “Este aberant ca primarul sau chiar viceprimarii să aibă salarii mai mici decât cele ale unui director a unei societăţi din subordinea Primăriei. S-a vorbit nu o data că în cazul unor societăţi, prin participarea la consilii de administraţie, salariile unor directori ajung să fie extrem de mari, până la un nivel necontrolabil”.

În opinia lui Simion Moşiu, indicatorii de performanţă trebuie să fie definitorii pentru salarizarea managerilor:. “Atâta timp cât o societate din subordinea Primăriei efectuează o lucrare la care nu respectă termenul de finalizare asumat, atâta timp cât sunt procese pe rol ale unor astfel de societăţi din cauza incompetenţei unor cadre de conducere, este firesc să li se diminueze şi salariile celor responsabili”.

Nu în ultimul rând, o interdependenţă între performanţe şi salarii este considerată de consilierul local benefică pentru ca directorii unor societăţi din subordinea Primăriei să conştientizeze munca pe care o fac: “Poate aşa vor înţelege unii că doar simplul fapt că se prezintă dimineaţa la muncă nu este un merit.”

Print Friendly, PDF & Email