După mai multe controverse legate de pistele de bicicletă realizate în ultimii ani în Timişoara, Primăria doreşte să achiziţioneze un studiu pentru amenajarea unor noi trasee cicliste în municipiu. Conform unor consilieri locali, dacă în realizarea pistelor deja existente s-ar fi ţinut cont de o strategie coerentă, s-ar fi economisit mult mai mulţi bani, iar rezultatul era mult mai aproape de ceea ce se dorea.
Studiu pentru piste noi
Probabil şi din cauza nemulţumirilor generate de amenajările de piste de bicicletă, din ultimii ani, Primăria Timişoara a decis ca la bugetul rectificat de la jumătatea anului să aloce 50.000 de lei pentru realizarea unui studiu menit să documenteze realizarea unor noi trasee cicliste. Astfel de documentaţii ar fi putut evita anomaliile legate de pistele de bicicletă realizate recent în ultimii ani în Timişoara, care au făcut nu o dată deliciul presei.
Pe lângă originala decizie de se a tăia trotuarele în două, pentru amenajarea de piste de bicicletă, la Timişoara s-au construit recent şi piste care se îngustează treptat, ajungând ca la final să măsoare doar 35 de centimetri lăţime, cum este cea de pe strada Musicescu, pe ultima porţiune a pistei bicicliştii întâlnindu-se cu mai mulţi stâlpi de electricitate, montaţi chiar în mijlocul pistei.
O altă anomalie recentă a fost cea legată de stâlpişorii amplasaţi la marginea pistelor de bicicletă de pe malul Begăi, o dată cu reabilitarea malurilor canalului. Pe porţiuni cum ar fi Splaiul Nicolae Titulescu mai mulţi biciclişti au atras atenţia că, din cauza înălţimii bordurii, maşinile nu au cum să urce pe pistă, iar despre protejarea bicicliştilor nici nu poate fi vorba. Amplasarea acestor stâlpi pe malul Begăi i-a uimit până şi pe reprezentanţii Primăriei, viceprimarul Dan Diaconu declarând că a cerut explicaţii cu privire la amplasarea acelor stâlpişori şi că “nu există niciun fel de justificare pentru o asemenea prostie”.
Singura explicaţie care poate fi găsită pentru amplasarea în aceste zone, ciudată din punct de vedere al utilităţii, este un “plan la stâlpi”, proiectul de reabilitare prevăzând instalarea a 6.720 de stâlpişori pe o lungime de aproximativ cinci kilometri.
Radu Radoslav, fost director al Direcţiei de Urbanism a Municipiului Timişoara, spunea, pe această temă, că este nevoie în primul rând de piste de biciclete interconectate, nu de bucăţi de pistă, ca acum. În plus, pistele de bicicletă nu ar fi trebuit făcute prin tăierea unei bucăţi de trotuar. De exemplu, în zona Inelului 1, pistele de bicicletă sunt puse pe şosea. Şi mai sunt porţiuni în care nu toate traversările de şosele sunt amenajate pentru biciclişti – bordura e înaltă şi trebuie să te dai jos, ceea ce nu e în regulă, aprecia Radu Radoslav.
Consilier local: „Iniţial s-a gândit o strategie, după aceea s-a deviat de la ce se dorea”
Consilierul local PNL Simion Moşiu spune că iniţial realizarea pistelor de bicicletă a plecat de la o strategie discutată cu timişorenii biciclişti, însă ulterior s-a deviat de la ce se dorea. „S-au făcut piste mult prea înguste doar ca să iasă nişte cifre prevăzute în contract. S-au montat total nejustificat acei stâlpişori pe pistele de pa malul Begăi, în condiţiile în care bicicliştii riscă să fie efectiv traşi în ţeapă în cazul în care cad. Probabil că nişte băieţi deştepţi trebuiau să încaseze nişte bani. Cu preţul acelor stâlpi se mai făceau câţiva kilometri de piste. S-au folosit materiale în exces, s-au vopsit pistele în condiţiile în care se puteau face doar nişte marcaje, şi aşa mai departe”, menţionează alesul local.
Mi-as dori sa fie in toata tara aceste piste.