Muzeul Banatului expune public piese achiziţionate sau descoperite în 2020

Muzeul Național al Banatului anunţă deschiderea,a Bastion, a expoziţiei Patrimonium 2020 care include o selecţie de bunuri culturale de valoare achiziţionate de muzeul în anul 2020, precum şi piese descoperite de arheologii muzeului, pe şantiere, în acelaşi an.

 

Printre piesele expuse – intrate în patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale –, transmit organizatorii expoziţiei, se remarcă donația testamentară a artistului plastic Marieta Pamfil (1946-2020) cu lucrări create pentru mama acesteia, Szuits Olga, muza unor artiști timișoreni interbelici, portrete nobiliare bănățene din secolul XIX ale familiilor Patyánszky de Viszák, Pálik-Ucsevny de Furluk, textile și accesorii vestimentare din donațiile Petru Teleagă și profesoarei Maria Țenchea, un ceas de podea, atelier german, de la începutul secolului XX, un tabernacol, stil Maria Theresia, din a doua jumătate a secolului XVIII, o statuetă „Beduin pe cămilă și un servitor”, în stil Art Déco. De asemenea, sunt expuse și descoperiri de pe săpăturile arheologice realizate în anul 2020, precum vasul dacic de la Crivina, obiecte din ceramică sau metal descoperite la Freidorf, Cornești, Voiteni, Fratelia și restaurate în anul ce a trecut de către Laboratorul Zonal de Restaurare.

Vernisajul va avea loc joi, 13 mai, ora 17, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia. La deschiderea expoziției, organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş, vor participa Claudiu Ilaș, manager muzeului, Marius Cornea, Raoul Șeptilici și Dan Leopold Ciobotaru, muzeografi și curatori ai expoziției. Participarea la vernisaj și vizitarea expoziției se vor realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Vernisajul va fi transmis și online pe pagina de facebook a muzeului.

Expoziţia va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, în perioada 13 mai – 30 iunie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10-18. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, pentru celelalte categorii, iar biletul de intrare este 5 lei.

Print Friendly, PDF & Email