Pictură murală realizată din vopsea purificatoare de aer, inaugurată la Timişoara

La Timişoara a avut loc, azi, inaugurarea primei lucrări de artă murală din oraş, o lucrare de mari dimensiuni, realizată integral din vopsea purificatoare de aer.

 

Pictura, realizată pe o suprafaţă de 100 mp, se află în spatele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnice Timișoara (cu vedere spre Stadionul Știința) și este realizată de artistul Alex Baciu pentru campania de responsabilitate socială Natura unui mulţumesc!. Proiectul reprezintă o inițiativă de încurajare a adoptării unui comportament responsabil față de natură, campanie inițiată de Shopping City Timișoara cu ajutorul Zidart – Street Art Festival, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara.

Desenul creat de artistul Alex Baciu din vopsea Airlite este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius – și lansează un îndemn de reconectare a omului modern la natură și de adaptare și modelare a societății după principiile acesteia pentru binele comun.

Pictura inedită, care va putea fi admirată de acum pe peretele din spatele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnice Timișoara, contribuie la îmbunătățirea calității aerului prin vopseaua Airlite. Astfel, peretele devine un  purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 mp, afirmă iniţiatorii campaniei Natura unui mulţumesc! Vopseaua specială – explică ei – transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Lucrarea realizată de Alex Baciu a servit drept inspirație și pentru designerul vestimentar timișorean Roxana Puriș, promotor al unui stil de viață sustenabil, care lansează o colecție limitată de tricouri.

Natura unui mulţumesc! este un demers ambițios de colectare selectivă a deșeurilor din 20 de centre comerciale, implementat, din noiembrie 2020, de Shopping City Timișoara. Proiectul are ca scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune (galerii comerciale și food-court) și educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea plasticului și a risipei alimentare prin transformarea deșeurilor organice din food-court în compost.

Print Friendly, PDF & Email