Pictura murală care reprezenta Catedrala Mitropolitană fără cruci a fost modificată

Foto: Sebastian Tătaru

Artistul Lucian Sandu Milea s-a reîntors în Timișoara pentru a completa pictura murală stilizată din zona căminelor studențești, intitulată „Fortificații”, anunţă Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. În forma iniţială, Catedrala Mitopolitană fusese pictată fără cruci, ceea ce a stârnit reacţii negative în spaţiul public.

 

Conștient de emoția negativă și de neînțelegerea provocată fără intenție, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia. Reprezentarea bisericilor în pictura murală este integrată într-o viziune de ansamblu asupra orașului, în care memoria zidurilor medievale a rămas încă întipărită în arhitectura urbană actuală, clădirea bisericii fiind inserată în prelungirea acestora”, transmite Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Aceasta este una din cele opt picturi murale realizate pe pereții căminelor studențești din Timişoara. Fortificații este un proiect realizat în cadrul programului Memoriile Cetăţii, fiind realizat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timişoara. Capitală Europeană a Culturii”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.

Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara a devenit gazdă pentru o serie de intervenții produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu zona în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Print Friendly, PDF & Email