Piaţa Traian, animată prin artă stradală, circ contemporan, şi muzică

Sursă foto: Primăria Timişoara

Impuls, un festival complex de artă stradală, cu reprezentanții de circ contemporan, teatru, trasee prin oraș văzute prin ochii a patru personalități feminine marcante pentru istoria Timișoarei, ateliere de circ și dans contemporan, dar și un concert extraordinar al formației Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, va avea loc în perioada 27 septembrie și 1 octombrie, în Piaţa Traian.

 

Continuând traseul de manifestări culturale care vor avea loc în 2023, odată cu onorarea titulaturii Timișoarei în calitate de Capitală Europeană a Culturii, Festivalul Impuls aduce în acest an, în Piața Traian din Timișoara, o serie de acte culturale, în colaborare cu operatori culturali francezi și români, implicați în procesul de transformare a Timișoarei într-un centru al culturii și al integrării culturale a minorităților. Încă de la prima ediţie, în 2018, festivalul Impuls s-a străduit șă aducă artele stradale, circul și muzica în spații publice și periferiile orașului pentru a oferi unui public adesea vulnerabil acces la cultură.

Dacă în 2019 Festivalul Impuls a adus în prim-plan spectacole de acrobație și dans cu artiști din Franța, Germania și România, precum și două seri de jazz manouche cu formația franco-iraniană Manushan și un recital extraordinar de muzică lăutărească, Taraf de Caliu, în acest an, Festivalul Impuls propune o serie complexă de manifestări culturale diverse, care să implice atât comunitatea din Piața Traian, dar și cetățeni din toate zonele orașului Timișoara, pentru a se bucura împreună de circ contemporan, teatru-manifest, arhitectură, dans contemporan, ateliere de circ și muzică.

Festivalul Impuls se va desfășura în Piața Traian, dar și prin intermediul itinerariilor a patru femei emblematice ale orașului – Sorina Jecza, Adriana Babeți, Luciana Friedman și Françoise Pamfil –, care vor purta publicul să descopere secretul Timișoarei.

Festivalul Impuls are ca scop promovarea artelor stradale, a circului și muzicii în spațiile publice și periferice ale orașului pentru a le conferi o aură culturală. În plus, oferă oportunitatea de a promova arhitectura excepțională a acestui cartier și de a sensibiliza locuitorii cu privire la patrimoniul istoric magnific al cartierului lor.

Pentru ediția din acesta an invitat este Elefterios Kechagioglou, fondatorul Le Plus Petite Cirque du Monde, care va orchestra (împreună cu bienala timișoreană de arhitectură Beta și cu parteneri locali precum Școala de Circ din Timișoara, condusă de Imre Nagy, Teatrul Basca, Asociația Cetățean de Traian și compania de dans contemporan Unfold Motion), un festival asemănător celui pe care l-a creat în Elefsina, Grecia, care este și capitală europeană a culturii în 2023.

Acest proiect comun între două capitale europene ale culturii în 2023 este rezultatul unei cooperări încrucișate între institutele franceze din Atena și Timișoara, Comitetul Elefsina 2023 și Centrul de proiecte pentru Timișoara 2023. Pentru a ne ajuta să descoperim cartierul Fabric, dar și povești de viață, amintiri din copilărie înrădăcinate în oraș și pentru a împărtăși experiențe neobișnuite și fascinante, am invitat patru femei din Timișoara, fiecare iconică și emblematică în propriul domeniu, să cerceteze cartierul și amintirile lor prin patru trasee pe care publicul este invitat să le însoțească. Festivalul se va încheia în stil și muzică pe 1 octombrie, cu un concert în Piața Traian al celebrului grup european Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Acest proiect de cooperare inițiat de Institutul Francez din Timișoara și de Centrul de Proiecte al Primăriei pentru Timișoara 2023 va consolida legăturile istorice bogate și fructuoase cu orașul și instituțiile sale culturale”, declară Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din România la Timișoara.

Evenimentul, organizat de Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta, Unfold Motion, Cetățean de Traian și Școala de Circ, prin Centrul de Proiecte, face parte din Programul cultural prin care Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023.

Print Friendly, PDF & Email