Piaţa muncii din zona de vest a ţării, analizată de cercetători timişoreni, în contextul asimetriilor dintre cerere și ofertă

forta-de-munca-foto-stiri-buzau-mediaÎn contextul actualității preocupărilor cu privire la migrația forței de muncă și analiza dinamicilor europene ale acestui fenomen, Grupul de Cercetare asupra Complexității Sociale și Economice (SCOPE) a dedicat întâlnirea de lucru din acestă lună tematicii metodelor complexe de analiză a migrației forței de muncă.

 

Preocupările asupra dinamicii pieței forței de muncă din zona de vest a țării se concentrează în această perioadă asupra deficitului de forță de muncă din anumite grupuri de profesii și specializări, cu explicații ce țin mai ales de procesele de migrație către piața forței de muncă din alte țări ale Europei. De acest fenomen sunt preocupați atât marii angajatori din acestă zonă, cât și asociațiile profesionale, formatorii, dar și cercetătorii și analiștii acestui fenomen”, transmit, într-un comunicat, reprezentanţii SCOPE.

Conferenţiarii universitari dr. Cosmin Enache, Claudiu Brândaș și Ciprian Pânzaru, de la Universitatea de Vest din Timişoara, au avut ca invitați în cadrul acestei întâlniri de lucru mai mulți analiști și cercetători din cadrul centrului universitar timișorean, precum și specialiști din mediul socio-economic local, interesați de modelarea și analiza fenomenelor migraționale relevante pentru piața regională a forței de muncă.

Dezbaterile, transmit organizatorii, au aprofundat metodele de analiză a pieței muncii în contextul asimetriilor dintre cerere și ofertă, cercetătorii timișoreni intenționând să genereze aplicații complexe pentru evaluarea în timp real a dinamicii forței de muncă. „Au fost discutate și comparate mai multe opțiuni și framework-uri analitice utile în cercetarea mobilității forței de muncă, concentrate pe metodele avansate dezvoltate în studiile de tip Big-Data și Artificial Intelligence și bazate pe extrageri și analize de volume mari de date, un domeniu al noilor științe aplicative complexe ce oferă acces în timp real la realitatea socială și economică studiată”, transmit reprezentanţii SCOPE.

Aceştia anunţă că modelele explicative dezbătute vor contribui la elaborarea unei aplicații de culegere și grupare complexă a datelor despre mobilitatea forței de muncă din ariile zonale est-europene și din cele globale, urmând ca în 2017 cercetătorii timișoreni să implementeze primele tool-uri de extragere și grupare a datelor în timp real.

Print Friendly, PDF & Email