Piano Day, sărbătorită pentru prima dată la Timişoara

Reinis Zariņš. Sursă foto: reiniszarins.com

Ziua Internațională a pianului va fi marcată pentru prima dată la Timișoara – anul acesta, capitală europeană a culturii –, pe 29 martie, printr-un recital de pian la Centrul Reformat Noul Mileniu.

 

An de an, în a 88 zi din an, data aleasă după numărul clapelor de pian, iubitorii de pian din întreaga lume onorează invenția acestui instrument muzical în Italia, de Bartolomeo Cristofori, în jurul anului 1700. Timișoara se alătură, în celebrarea acestui eveniment, altor peste 50 de capitale ale lumii, orașe și centre culturale, cu un recital de pian susținut de pianistul Reinis Zariņš, din Letonia și printr-o serie de ateliere muzicale susținute de pianiști locali și pianistul leton.

Concertul de pian va avea loc la Centrul Reformat Noul Mileniu (de poe Splaiul Morarilor nr. 1b), miercuri 29 martie, ora 19.

„Organizăm evenimentul Piano Day cu un singur scop: de a arăta Timișoarei Capitală Culturală Europeană în anul 2023 cum înțelegem noi  motto-ul oficial «Shine your light»: prin talentul și măiestria unui pianist de talie europeană, înrădăcinate și însuflețite de credința sa și a marilor compozitori europeni precum J.S. Bach, John Tavener, Arvo Part, Brad Mehldau, Olivier Messiaen și alții, ale căror lucrări le va interpreta în recitalul său unic: «Pilgrims into light»”, spune Cristian Cazacu, director executiv al Asociației Imago Dei, organizator al evenimentului.

Un masterclass de cinci ore susținut de pianistul leton va avea loc ulterior în cadrul Facultății de Muzică și Teatru al Universității de Vest Timișoara, apoi alte două ateliere de pian, cu pianiști locali, alături de refugiați, vor avea loc la Casa Logs pentru copii și mame din Ucraina.

Reinis Zariņš a avut primul concert de pian la vârsta de zece ani și a cântat ca solist și pianist în  Europa și America de Nord. A participat la festivaluri de muzică prestigioase precum Festivalul de la Lucern – Elveţia, Festivalul Internațional de Muzică Bath din Anglia și Festivalul de Muzică din Scoția. Reinis a colaborat cu orchestre de top, inclusiv Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestra de Cameră din Moscova, Kremerata Baltica și Orchestra de Cameră Ostrobothnian din Finlanda, precum și cu dirijorii Pierre Boulez, Peter Eötvös, Pablo Heras-Casado și Andris Poga, printre alții. Spectacole ale sale au fost transmise în direct de BBC Radio, NDR, Polish National Radio și King FM.

Evenimentul susținut de Asociația Timișoara 2023, Centrul Reformat Noul Mileniu, Soundcreation, Ibis Timișoara City Center, Automobile Bavaria, Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT, Asociaţia Logs, Bridge Builders International și Biserica Puls Timișoara.

Biletele pot fi cumpărate de pe evticket.ro.

Print Friendly, PDF & Email