Petiția pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, depusă la Parlament

Asociația VeDemJust a depus, azi, la Parlament petiția pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, semnată de peste 40.000 de persoane.

 

Președintele asociației, juristul Lucian Checheriță, anunţă că a fost personal la Parlament pentru a depune petiția prin care se solicită abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017, în baza căreia recidiviștii sunt eliberați din penitenciare mai devreme decât perioada stabilită prin hotărârile de condamnare, din cauza condițiilor de executare a pedepsei.

De ce este importantă abrogarea? „Legea abrogării recursului compensatoriu nr. 169/2017 prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare în penitenciar, deținutul să primească o compensare de 6 zile. Astfel, 30 de zile de detenție sunt considerate a fi executate în 36 de zile. Opinia publică a fost oripilată de înregistrări video care dovedesc efectele acestei legi. O tânără din Alba Iulia a fost atacată într-o scară de bloc și o adolescentă de 15 ani, din Constanța, a fost tâlhărită pe stradă. În Timișoara, o barmaniță a fost jefuită după ce a fost bătută cu cruzime de un bărbat, în timp ce în Iași un interlop a violat o tânără de 17 ani, racolată într-un club. Un bărbat condamnat anterior pentru omor și eliberat în baza acestei legi a omorât un tânăr din Mediaș. Toate aceste cazuri s-au întâmplat doar în ultima lună”, explică reprezentanţii VeDemJust.

Aceştia atrag atenția că România nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, din acest motiv rata recidivei fiind de 60-70%. Mai mult decât atât, atrage atenţia VeDemJust, la efectele acestei legi se adaugă greutățile Poliției în a-i prinde pe unii criminali, peste 300 de autori ai unor omoruri fiind neprinși.

De asemenea, spun ei, Serviciul de Probațiune este total depășit de situație, neavând resursele umane și financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberați: „S-a ajuns, astfel, în situația în care efectele acestei legi să fie periculoase pentru viața cetățenilor onești. De aceea, solicităm Parlamentului abrogarea de urgență a legii nr. 169/2017!

În 14 ianuarie, 27 de deputați și 12 senatori URS au depus o inițiativă legislativă pentru abrogarea recursului compensatoriu, motivând că actul normativ a permis eliberarea din închisori a mii de infractori periculoși, fără niciun filtru judiciar, mulții dintre cei condamnați pentru crimă și viol recidivând între timp, ceea ce a stârnit indignare publică.

Inițiativa USR prevede abrogarea articolului 55 indice 1 din Legea 254/2013, privind executarea pedepselor, adică acele prevederi introduse în lege de majoritatea PSD-ALDE-UDMR și care au modificat radical proiectul Guvernului privind măsurile compensatorii acordate condamnaților la închisoare pentru condiții necorespunzătoare. Articolul respectiv a permis eliberarea înainte de termen din penitenciare a peste 14.000 de infractori, inclusiv criminali și violatori.

Siguranța cetățenilor este în pericol, astfel că VeDemJust solicită reacția adecvată a oamenilor legii: Parlamentul trebuie să adopte legi care să protejeze oamenii nevinovați; Poliția trebuie să reacționeze imediat pentru prinderea răufăcătorilor; Parchetul trebuie să administreze rapid probele; Justiția trebuie să sancționeze foarte aspru infractorii care pun în pericol siguranța și viața cetățenilor”, atrage atenţia Lucian Checheriță, președintele asociației VeDemJust.

Print Friendly, PDF & Email